TRAŽE MINIMALNO 270: Protest penzionera u Podgorici i Bijelom polju u ponedeljak

I.D.S.

11. 06. 2022. u 08:52

U PODGORICI i Bijelom Polju u ponedeljak u podne okupiće se penzioneri kako bi ukazali na izuzetno loš socijalni status, i Vladi i poslanicima predočiti niz zahteva.

ТРАЖЕ МИНИМАЛНО 270: Протест пензионера у Подгорици и Бијелом пољу у понедељак

Penzioneri u Bijelom Polju, Foto Portal Sjever CG

Između ostalog, traže da se minimalna penzija poveća na 270 evra, obezbede besplatni lekovi, promeni metoda usklađivanja penzija.

Iz Udruženja za zaštitu interesa penzionera i invalida Crne Gore "Pravda" pripremili su niz zahteva koje će i zvanično uputiti premijeru Dritanu Abazoviću, predsednici Skupštine Danijeli Đurović i specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Osim zahteva za povećanje minimalne penzije, takođe, očekuju da se prosečna penzija uveća na 60 odsto prosečne zarade i bude 444 evra.

- Zahtevamo i da se ubuduće prvo uvećaju najniža primanja, pa tek onda usklađivati sa zaradama, hitno donošenje izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kako bi se omogućilo da se ubuduće blagovremeno povećava i usklađuje penzija. Osim toga, očekujemo i da Vlada promeni metod usklađivanja penzija i nađe pravedniji, koji bi bio usklađen sa životnim standardom penzionera sa najnižim primanjima - navodi se u zahtevima udruženja penzionera.

Među njima je i zahtev da lekovi za starije od 65 godina budu besplatni, a karte za gradski i međugradski prevoz budu simbolične.

Pored Podgorice, penzioneri će se okupiti i u Bijelom Polju, gde su najavili i sat vremena blokade magistralnog puta koji vodi ka glavnom gradu.

OGORČENI

IZ Udruženja penzionera i invalida sa najnižim primanjima poručuju da je neshvatljivo da niko ne vodi računa o najugroženijem delu stanovništva.

- Ogorčeni smo na vlastodršce. Pre skoro mesec dana smo se pismenim putem obratili svim nadležnim, ali su ostali nemi i gluvi na naš jedini zahtev - da najniža penzija bude 70 odsto od najniže cene rada - saopštio je predsednik tog Udruženja, Marko Hajduković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!