DOK JE MINISTAR, PLATE PO STAROM: Aleksandar Damjanović pred poslanicima odgovarao na pitanja o stanju u javnim finansijama

I. D. STOJADINOVIĆ

31. 05. 2022. u 08:38

MINISTAR finansija Aleksandar Damjanović odgovarao je juče na pitanja poslanika u vezi sa stanjem u javnim finansijama između ostalog, izneo podatke u vezi sa poreskim dugom koji je samo za nekoliko meseci porastao za gotovo 100 miliona evra, a penzionerima obećao pomoć nakon izmena u budžetu. Poručio je i da, sve dok je na toj funkciji, neće biti smanjene ni plate ni socijalna davanja, koja su značajno uvećana u prethodnom periodu.

ДОК ЈЕ МИНИСТАР, ПЛАТЕ ПО СТАРОМ: Александар Дамјановић пред посланицима одговарао на питања о стању у јавним финансијама

Aleksandar Damjanović / Foto Skupština CG

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević pitao je Damjanovića da prokomentariše tvrdnje bivšeg ministra Spajića, i tražio objašnjenje da li je neophodan rebalans budžeta i novo zaduženje.

Rakočević je, uz konstataciju da bez obzira na teške okolnosti u koje je "Evropa sad" dovela državu, nema nazad po tom pitanju, napomenuo da su u prethodnom periodu zaboravljeni penzioneri, i pitao ministra šta će se uraditi za najstarije građane.

- Ako se da izjava 27. maja tekuće godine da Crnoj Gori ne treba zaduženje i ne treba rebalans, a ako je ista osoba u decembru, kada je predlog zakona o budžetu bio u skupštinskoj proceduri, podnela i predlog odluke o zaduženju i tražila 500 miliona evra, koja je razlika u stavovima onda, osim što je tada to govorio aktuelni ministar, a 27. maja bivši. To se zove ruganje crnogorskoj javnosti i podilaženje malobrojnom delu nedobronamerne javnosti koja luta po marginama društva - ocenio je Damjanović.

Kada je reč o penzionerima, kazao je da je svestan da oni "dosta trpe" i da će pokušati da pronađe način za vanredne mere, kojim bi se status penzionera poboljšao. Eventualne mere za taj deo polulacije, ministar je najavio nakon rebalansa budžeta.

Odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Dejana Đurovića, ministar je izneo podatak da je poreski dug prema državi od kraja prošle godine, do 6. aprila porastao sa 483,8 miliona evra na 580,1 milion.

- Trebalo bi da budemo zabrinuti kako i na koji način da stvorimo uslove da se ovakav teret skine sa leđa. Moramo da razmišljamo o merama naplate, da vidimo da li negde moramo da reaktiviramo neke mere poput otpisa kamate ako se dug plati u celosti ili da idemo u naplatu duga kroz imovinu. Svakako, od pojedinih dužnika nikada nećemo videti ni centa - kazao je Damjanović.

Poslanica Demokrata Zdenka Popović izrazila je sumnju da bi mogućnost kreditnog arnažmana sa

MMF-om podrazumevala i strogu štednju, odnosno smanjenje plata, penzija i socijalnih davanja.

Ipak, ministar je poručio i da dokle god je na toj poziciji neće biti smanjeno nijedno stečeno socijalno pravo koje se tiče zarada i penzija.

- Ovo je ko zan koji put da to ponavljam. U tom delu nemamo nikakav problem. Kada je reč o mogućem angažmanu sa MMF-om, Crna Gora ima potrebu da ima dijalog sa tim institucijama - kazao je Damjanović.

ZADUŽENjE ZA PREŽIVLjAVANjE

POSLANIK Branko Radulović iskazao je zabrinutost za crnogorsku ekonomiju, navodeći da je malo mehanizama da se ona zaštiti od spoljnih uticaja. Podržao je najavljenu mogućnost da se država zaduži, navodeći da je to način "da se preživi", jer se iz postojećih prihoda ne može sve pokriti.

- Delim Vašu zabrinutost. Trebalo bi da budemo oprezni i da unapred planiramo. Trebalo bi i da formiramo robne rezerve, a neophodne su nam i naftne - kazao je Damjanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!