ŽIVOT U CG SKUPLJI DESET ODSTO: Stručnjaci prognoziraju dvocifrenu inflaciju

Z. Z.

18. 04. 2022. u 06:34

U MARTU ove godine inflacija je bila 3,4 odsto. U odnosu na isti mesec prošle godine gotovo deset procenata viša. To je saopšteno iz Uprave za statistiku. Preciziraju da je rast posledica većih cena hleba i žitarica, goriva, mleka, ulja, jaja, odeće i prevoza putnika u drumskom saobraćaju.

ЖИВОТ У ЦГ СКУПЉИ ДЕСЕТ ОДСТО: Стручњаци прогнозирају двоцифрену инфлацију

Foto N. Skenderija

Rast inflacije, kaže analitičar Aleksandar Damjanović, nije neočekivan nakon dve godine pandemije, globalne neizvesnosti, rata u Ukrajini, ali i unutrašnje političke nestabilnosti u Crnoj Gori. Napominje da, ipak, ovakav rast nije zabeležen u Evropi pola veka. Uvoz inflacije je posledica, pojašnjava, što nemamo sopstvenu valutu, a ni proizvodnju koja bi zadovoljila domaće potrebe.

- Crna Gora je bez sopstvenih monetarnih mehanizama uvoznik inflacije. Međutim, od inflacije nisu spasene ni države regiona. Na primer, u Srbiji ona je za godinu dostigla devet procenata, a Srbija ima i sopstvenu valutu i sopstvenu proizvodnju - obrazložio je naš sagovornik.

Prioritet trenutne tehničke ili buduće manjinske vlade, poručuje Damjanović, moralo bi da bude kreiranje mera za pomoć socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva. Tu prvenstveno, kako kaže, misli na penzionere i nezaposlene. Problem ima i privreda, napominje naš sagovornik, jer najveći broj privatnih kompanija ima sklopljene aranžmane sa državom sa fiksnim cenama. Izdvaja građevinarstvo, gde je sve poskupelo dva ili tri puta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)