RIBARI CRNE GORE NEZADOVOLJNI: Flota, Luka, mesto za prvi iskrcaj, pa tek onda fabrika

V. V.

09. 04. 2022. u 14:37

NA Odluku Vlade Crne Gore koja u okviru projekata "Crnogorski REGROV", planira izgradnju fabrike za preradu ribe u Kotoru reagovali su zajednickim saopstenjem Nacionalno udruženje proizvođača ribe, Udruženje profesionalnih ribara na moru Crne Gore „Škver" i Udruženje ribara "Bar".

РИБАРИ ЦРНЕ ГОРЕ НЕЗАДОВОЉНИ: Флота, Лука, место за први искрцај, па тек онда фабрика

Foto: Društvene mreže

Zameraju što u projekat, mada ni oni nisu protiv gradnje fabrike,  niko nije uključio mišljenje ribara jer im, izgleda, to nije ni potrebno. Sumnjaju da će fabrika uvoziti ribu jer je to navika i pravilo koje traje godinama.

- Smatramo da je najveći i jedini cilj kako novac MIDAS-a 2 i IPARD-a 2 preusmeriti u izgradnju fabrike a ne investirati u obnavljanje i kupovinu većih i boljih brodova za izlov ribljih resursa, za izgradnju ribarskih luka i mesta za prvi iskrcaj ribe i razvoja kompletne infrastrukture koja prati ribarski sektor od ulova do prerade ribe, navedeno je između ostalog u saopštenju ribarskih udruženja.

Oni ističu da su neophodni riblji resursi da bi se fabrika gradila, a onda i ribarska luka i mesto za prvi iskrcaj ribe, zatim ribarska komercijalna flota, stručni ribari i posada brodova, uslužna infrastruktura i  pomoćna oprema.

Od svega imamo samo riblje resurse, poručuju ribari i dodaju da su i oni upitni jer uskoro neće imati ni kvote za izvoz plave ribe,a  ni sada ne uspevaju da izlove dozvoljne količine i dokažu Evropi da su sposobni za to.

-Nemamo ribarske luke a nikada ih nismo ni imali. Nemamo mesto za prvi iskrcaj ribe. Imamo staru, zaostalu i oronulu komercijalnu ribarsku flotu, bez vizije države kako da je obnovimo. Ribari stalno predlažu da se stopa PDV-a na uvoz novih ili polovnih brodova i čamaca smanji na nula odsto, a za opremu i ribomaterijal kada se uvozi putem carinske deklaracije, kao i na svežu ulovljenu ribu u Crnoj Gori na sedam odsto, saopšteno je uz uverenje da je to jedini način stimulacije kako bi se ojačala i obnovila ribarska flota i ribarstvo u celini.

Ogorčeni ribari navode da ih na žalost niko u državi ne shvata ozbiljno,mada oni nisu protiv gradnje fabrika ali znaju da se ona ne može graditi samo na osnovu ribljih resursa. Zbog toga traže da se ispoštuje redosled, u protivnom sumnjaju da je neka prevara u pitanju.

Nakon sto su tražili podršku na svim nadležnim adresama u Crnoj Gori dopis će sa svim objašnjenjima poslati i Evropskoj komisiji u Briselu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna