PASOŠI RUSIMA BARIJERA NA EU PUTU: Brisel ponovo pod lupu stavio ekonomsko državljanstvo, upozorivši zvaničnu Podgoricu

V. KADIĆ

31. 03. 2022. u 15:00

EVROPSKA komisija pozvala je države članice da odmah ukinu sve postojeće šeme za dobijanje "zlatnih pasoša" i da razmotre ukidanje državljanstava datih ruskim i beloruskim građanima koji su na listi EU, sankcionisani zbog rata u Ukrajini.

ПАСОШИ РУСИМА БАРИЈЕРА НА ЕУ ПУТУ: Брисел поново под лупу ставио економско држављанство, упозоривши званичну Подгорицу

Foto Novosti

Od Crne Gore, kao zemlje kandidata u kojoj se još sprovodi program ekonomskog državljanstva u zamenu za investicije, očekuje se da se uzdrži od bilo kakavih mera koje bi mogle ugroziti postizanje ciljeva EU.

- Kao zemlja kandidat, Crna Gora treba da se uzdrži od bilo kakvih mera koje bi mogle ugroziti postizanje ciljeva Evropske unije, uključujući i korišćenje svojih prerogativa za dodelu državljanstva - izjavila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, podsetivši da je EK "dosledno savetovala Crnu Goru da ukine svoju šemu državljanstva investitorima zbog rizika koje ona predstavlja - pranja novca, utaje poreza, finansiranja terorizma, korupcije i infiltracije organizovanog kriminala".

Početkom godine iz Brisela su upozorili zvaničnu Podgoricu da je za EU crnogorska šema davanja državljanstva investitorima rizična. Do tada je, kako je saopšteno, bilo zainteresovano oko 700 osoba i to najviše iz Rusije, Kine, SAD i Libana. Program, u trajanju od tri godine, 2019. osmislila je i realizovala prethodna vlada u vreme vladavine Demokratske partije socijalista. Taj dokument je podrazumevao dodelu crnogorskog državljanstva strancima, odnosno investitorima, koji u Crnu Goru ulože između 250.000 i 450.000 evra. Do decembra 2021. dodeljena su 233 ekonomska državljanstva, koja su dobili 69 investitora i 164 člana njihovih porodica.

U periodu od 7. decembra 2020. do 15. februara 2022. godine preko programa ekonomskog državljanstva, koji je usvojila Vlada Zdravka Krivokapića, država je inkasirala više od 73 miliona evra, od toga više od 50 miliona je novac građana Rusije! Prema podacima Centra za građansko obrazovanje, Krivokapićeva vlada je dodelila 371 počasno državljanstvo, od kojih su 293 ekonomska. Primat drže Rusi - 198, slede Kina - 19, Ukrajina i Liban sa po 14.

MUP UVEO DODATNE KONTROLE

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Crne Gore blokiralo je izdavanje pasoša Vladinog programa tražeći dodatne kontrole kandidata i tokova novca. MUP je poslao dopis premijeru Krivokapiću, Agenciji za investicije Crne Gore, ali i agencijama koje imaju ovlašćenja za posredovanje prilikom apliciranja za program ekonomskog državljanstva, da neće donositi odluke po zahtevima za prijem u crnogorsko državljanstvo osobama od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes države. Čekaće da im se dostave dodatna mišljenja agenta za ocenu međunarodne podobnosti, ali i Sektora za finansijsko-obaveštajne poslove Uprave policije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)