SNP SE PITA IAKO SU SVI LJUTI NA NJIH: Vlast u Beranama diktira odnos snaga u manjinskoj vladi, DF traži od Jokovića da se povuče

M. Sekulović

29. 03. 2022. u 06:33

MILO Đukanović i njegov DPS su pobednici bez vlasti. Doživeli su potpuni fijasko u Beranama, gradu gde je pre osam godina ova partija izgubila vlast, a potom pretrpela nekoliko poraza, ali nikada kao u nedelju na lokalnim izborima.

СНП СЕ ПИТА ИАКО СУ СВИ ЉУТИ НА ЊИХ: Власт у Беранама диктира однос снага у мањинској влади, ДФ тражи од Јоковића да се повуче

Foto M. Sekulović

Ova stranka je u odnosu na izbore 2018. pala za čak osam odborničkih mesta i osvojila devet mandata, a kada se uzmu u obzir "obaveze" ove partije prema koalicionim partnerima, DPS će ostati na svega sedam mesta u SO Berane!

Koalicija oko ove partije osvojila je 3.677 glasova, dok je pravi podvig napravio SNP, kom je 2.820 glasova donelo sedam mandata. Ne baš sjajan rezultat ostvarila je koalicija "Za budućnost Berana - DF" sa šest mandata, a politička grupacija "Berane sad" sa četiri mandata predstavlja iznenađenje izbora u Beranama. Demokrate su ponovo zabeležile dobar rezultat i sa četiri mandata skočile na šest, a izvanredno je prošla i Prava Crna Gora sa dva izborena mandata, kao i Ujedinjena Crna Gora sa jednim odborničkim mestom.

- Uprkos kampanji svih protiv nas, zbog zalaganja za formiranje manjinske vade, otvoreni smo za pregovore sa svima, osim sa DPS - kazao je posle prebrojavanja glasova nosilac liste SNP Tihomir Bogavac.

Prvi odgovor stigao je iz DF, odakle je poslanica Nove srpske demokratje Jelena Božović odgovorila da su mogući pregovori sa SNP, ali samo ako odustane od ideje o formiranju manjinske Vlade.

- Ako neko želi bez SNP da formira lokalnu vlast bilo gde, mi se tome nećemo protiviti. Ali ne može se birati - negde gde se ne može bez SNP, onda je dobrodošao, a gde se može bez, onda, iako je SNP najjači - nije dobrodošao. Građani Berana su pokazali rastom SNP-a, jer smo u prošlom sazivu skupštine imali šest mandata, sad imamo sedam, da su prihvatili našu politiku - odgovorio je lider SNP Vladimir Joković. - Drugo, ne mogu nama prigovarati što hoćemo da formiramo manjinsku vladu oni koje DPS podržava tamo gde njima odgovara. Ako u jednoj opštini DPS podržava jednog predsednika, to nije promena izborne volje građana, a ako bi isto to bilo na državnom nivou, ako nije u interesu onih koji to tako tumače, onda je to promena izborne volje građana. Želimo dogovor, ali SNP ne želi uslovljavanje. SNP drži vlast u Mojkovcu i Nikšiću, neće biti lako izbaciti ga iz vlasti u Beranama.

Foto Demokrate CG

 

SNP u vlasti ne žele ni iz koalicije "Berane sad".

- Oni su sa DPS jedna politička prošlost. Kao koalicione partnere vidimo Demokrate, Ujedinjenu, Pravu i Demokratski front - kazao je nosilac liste ove grupacije Mladen Premović.

Foto Demokrate CG

Mladen Premović

On je SNP optužio za kupovinu najmanje dva mandata sa liste koju je predvodio.

Ni Prava Crna Gora ne želi formiranje vlasti sa DPS, pa su u nekoj varijanti, ukoliko ne dođe do dogovora, mogući i vanredni izbori.

DEMOKRATE ZADOVOLjNE RASTOM

- NAJSNAŽNIJA poruka izbora u Beranama je da u toj opštini više ništa ne zavisi od DPS ni od SNP. Ta antidemokratska većina na državnom nivou sada zajedno može imati maksimum 16 mandata. Sa druge strane je 19 mandata, tako da je i manjinska vlada doživela politički debakl u Beranama - kazao je Aleksa Bečić, lider Demokrata, koji je istakao rast u Beranama u odnosu na parlamentarne izbore, odnosno da imaju dva mandata više nego što su imali do sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)