SPOR OKO RUSIJE I SREBRENICA: Kontroverzni akt za Dritanovu glavobolju

V. KADIĆ

18. 03. 2022. u 09:45

PRED strankama koje treba da formiraju buduću manjinsku vladu Crne Gore neočekivano se isprečio dokument u kome se zahteva da osude agresiju Rusije na Ukrajinu, podrže politiku sankcija koju evropski i evroatlantski partneri sprovode prema Moskvi, kao i rezoluciju Skupštine Crne Gore o "genocidu u Srebrenici".

СПОР ОКО РУСИЈЕ И СРЕБРЕНИЦА: Контроверзни акт за Дританову главобољу

Foto: EPA

Ovaj novi dokument potpisali su predstavnici Građanskog pokreta URA, SDP, SD i manjinskih - albanskih i bošnjačkih partija, ali i DPS Mila Đukanovića koji podržava manjinsku vladu.

Potpisnici novog dokumenta su se dogovorili da se pitanja vezana za potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Zakon o popisu stanovništva i "Otvoreni Balkan" usvajaju konsenzusom, što u praksi znači - ako jedan ministar u Vladi bude protiv ovih prioriteta, oni neće biti usvojeni!

Sa druge strane, Vladimir Joković, lider Socijalističke narodne partije koja, takođe, pregovara o ulasku u novu vladu, za "Novosti", tvrdi da on taj dokument niti je video, niti će ga potpisati. On kaže da o nekim temama pred njihovim predstavnicima nije bilo reči.

- U našem dogovoru nigde se ne pominje priča o Srebrenici ili o Kosovu. Ovo sada što čujem nema nikakve veze. Socijalistička narodna partija nije potpisala sporazum sa DPS, SD i SDP, kako nam se pokušava spočitati. Naši partneri za dogovor o novoj vladi su URA i partije nacionalnih manjina - kaže Joković za naš list.

Foto V. K.

Mandatar Dritan Abazović, međutim, tvrdi drugačije. On je juče, nakon sednice Vlade, rekao da je, što se tiče priče o formiranju nove izvršne vlasti, završio posao. Kazao je da SD i SDP traže da se postavi pitanje Srebrenice:

- Ako njima nešto znači, ja ću to po dva puta dnevno potpisivati. Oni pokušavaju da stvore pritisak u odnosu na SNP, ali za SNP je to prihvatljivo. SNP je već potpisao dokument gde se navodi agresija Rusije na Ukrajinu. Ako neko zbog svojih fotelja i projekcija želi ovo da uruši, neka to uradi, ali će građani znati to da cene. Manjinska vlada nije trajno rešenje nego bajpas.

Joković, međutim, kaže da SNP nije potpisao ništa slično, kao ni ovaj novi, sporni dokument.  Oglasila se i SNP iz koje tvrde da su navodi o njihovom potpisivanju sporazuma tendenciozni, kako bi naneli štetu ovoj partiji.

Juče su objavljeni detalji kontroverznog akta, na kome su potpisi Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije, Force, Albanske alternative, Demokratske partije, Demokratske unije Albanaca, Liberalne partije Crne Gore, Demokratske partije socijalista (koja će dati podršku manjinskoj vladi), kao i koalicije "Crno na bijelo", koju predstavlja Dritan Abazović u svojstvu mandatara.

"Potpuno smo posvećeni usklađivanju spoljne i bezbednosne politike sa EU i NATO, nedvosmisleno osuđujući agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i podržavajući politiku sankcija koju naši evropski i evroatlantski partneri sprovode prema Ruskoj Federaciji.

Iskazujući punu podršku usvojenoj rezoluciji Skupštine Crne Gore o "genocidu u Srebrenici", navedeno je u dokumentu.

* * * * * * * *

BURNO NA JUČERAŠNjOJ SEDNICI VLADE U PODGORICI

UMALO TUČA RADULOVIĆA I MILATOVIĆA

SEDNICA Vlade Crne Gore, na kojoj je trebalo da se donese odluka o uvođenju sankcija Rusiji, prekinuta je nakon svađe premijera Zdravka Krivokapića sa vicepremijerom Dritanom Abazovićem i šefom diplomatije Đorđem Radulovićem. Premijer je pokušao da menja zaključke vladine Komisije za politički sistem, koji su prethodno usvojeni. Kada su tenzije narasle, predsednik Vlade je napustio sednicu. Priča se da nakon toga umalo nije izbila tuča jer je ministar Radulović navodno krenuo fizički da se obračuna sa kolegom Jakovom Milatovićem! Jedina osoba koja je bila protiv uvođenja sankcija Rusiji je ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Foto gov.me

- Nije sednica prekinuta, nego je premijer izašao i rekao: "Sednica je završena za danas" - kazao je potpredsednik Vlade Dritan Abazović, dodajući da je poslata ružna poruka.

- Šef diplomatije i ja smo tražili da se izjasnimo o zaključcima kakvi su bili predloženi, mislim da ni ostali ministri, pa ni oni koji bi glasali protiv, nisu imali ništa protiv izjašnjavanja, ali je nastao šum u komunikaciji i premijer je zaključio sednicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!