GORIVO VARNICA ZA SKOK CENA: Poskupljenje nafte i derivata uobičajeno izaziva lančanu reakciju i udar na standard

I. D. S.

15. 03. 2022. u 08:38

CENE goriva u Crnoj Gori ne prestaju da probijaju rekorde, a samo današnje poskupljenje uvećalo je cenu pojedinih naftnih derivata za više od 30 centi.

ГОРИВО ВАРНИЦА ЗА СКОК ЦЕНА: Поскупљење нафте и деривата уобичајено изазива ланчану реакцију и удар на стандард

Foto Novosti/M. D.

Izvesno je da će to poskupljenje dovesti do skoka cena i drugih proizvoda i usluga i dok su države iz okruženja pokrenule mehanizme kako bi ublažile poskupljenja, Crna Gora još nije učinila ništa kako bi građanima ublažili udar po džepu. Kako ocenjuju u NVO "Borba protiv siromaštva", sve građane očekuju teška vremena, ali je pitanje kako će sva poskupljenja preživeti penzioneri koji mesečno primaju 150 evra i više desetina hiljada nezaposlenih.

Kako bi se ublažio konstantan rast cena osnovnih životnih namirnica iz Vlade su najavili smanjenje poreza na te proizvode. Deo prevoznika je zbog skuplje nafte već podigao cene svojih usluga, a mogućnost poskupljenja lekova najavili su iz državne apoteke "Montefarm".

Radovan Tošković, Foto I. D. S

Radovan Tošković iz NVO "Borba protiv siromaštva" ističe da Crna Gora nema robne rezerve, nema proizvodnju, 10 puta više robe uveze nego što izveze, i potpuno je zavisna od stranih faktora.

- Očekuje nas čemer i jad, a na tome možemo da zahvalimo bivšoj vlasti koja je tri decenije uništavala privredu. Njihova odgovornost je i rasprodaja robnih zaliha pre 20 godina pod nepoznatim uslovima, pa danas imamo situaciju da nema ko da konkuriše prodavicma koji zloupotrebljavaju krizu i podižu cene više od onoga što je neophodno da opstanu - tvrdi Tošković.

Kako kaže, da je Crna Gora zemlja apsurda pokazuje to da oni koji ne plaćaju gorivo koje troše, nisu u stanju da se dogovore da se zakaže sednice Skupštine, pa makar da se usvoji smanjenje akciza.

VREME JE ZA RATNU EKONOMIJU

VLADIN predlog da se smanje akcize na gorivo čami u Skupštini i pitanje je kada će doći na dnevni red, s obzirom na to da je je zakonodavni dom u blokadi izazvanoj političkom krizom. Uprkos tome, poslanik DF Nebojša Medojević tvrdi da Vlada ima ovlašćenja da zamrzne cene energenata.

- Cene nafte neće padati. Vreme je za ratnu ekonomiju i Vladu nacionalnog jedinstva - poručio je Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)