STANDARD OPADA OD JUGA KA SEVERU: Oko 29.000 korisnika fonda PIO smatra da je oštećeno i traže povećanje penzija

M. SEKULOVIĆ

05. 03. 2022. u 07:39

UPOZORENjA predstavnika penzionera sa severa Crne Gore i NVO "Euromost" iz Bijelog Polja da na ovom području, koje zauzima više od pola teritorije države, u dramatično teškim uslovima živi oko 29.000 penzionera, čija su primanja u proseku oko 200 evra, nisu naišla na razumevanje poslanika Skupštine Crne Gore i kreatora projekta "Evropa sad", tako da su ljudi koji su nekada gradili i u nekadašnjim gigantima radili, sada praktično na ivici bede.

СТАНДАРД ОПАДА ОД ЈУГА КА СЕВЕРУ: Око 29.000 корисника фонда ПИО сматра да је оштећено и траже повећање пензија

Miladin Šebek, Foto M. S.

- U programu "Evropa sad" nema penzionera, jer on ne poznaje jednokratnu pomoć - kaže Miladin Šebek, penzioner iz Bijelog Polja, koji naglašava da teritorijalni i regionalni položaj u startu diskriminiše penzionere sa severa.

- S obzirom na to da je sever Crne Gore sada nerazvijeno područje, to dodatno stvara razliku u standardu u odnosu na one sa juga.

Sadik Klimenta, Foto M. S.

Sadik Klimenta, penzioner iz Rožaja, kaže da su poslanici glasanjem za pojedine amandmane programa "Evropa sad" zaboravili na najranjivije kategorije.

- Zahtevamo od Vlade i Skupštine da u narednih 30 dana donesu odluku da se najniža penzija od 200 evra po zakonu usvojenom u decembru poveća na nivo od 60 odsto najniže cene rada, odnosno 270 evra, i da bude u primeni od januara 2022. godine, ali i da se penzije ispod 450 evra uvećaju proporcionalno, da se uradi revizija i ponište sva rešenja Fonda PIO data penzionerima nakon stečaja - kaže Klimenta, koji posle protesta u Bijelom Polju najavljuje blokade saobraćajnica na severu Crne Gore.

PRIMANjA SPRAM STATUSA

PREMA našim istraživanjima više od 20.000 penzionera sa severa Crne Gore se trenutno nalazi na ivici gladi - tvrdi izvršni direktor NVO "Euromost" iz Bijelog Polja, Almer Mekić. - Prema statistici iz novembra 2021. u opštinama na severu je 28.949 penzionera, a penzije su im u proseku 200 evra manje u odnosu na one koje primaju penzioneri iz razvijenijeg dela Crne Gore, što govori i o tome kakav su imali status tokom radnog veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)