ODLAZAK VELIKOG DUHOVNIKA: Upokojio se arhimandrit Joil, iguman manastira Ćirilovac

M. SEKULOVIĆ

20. 02. 2022. u 21:33

ARHIMANDRIT Joil (Bulatović), iguman manastira Ćirilovac, upokojio se danas u 82. godini.

ОДЛАЗАК ВЕЛИКОГ ДУХОВНИКА: Упокојио се архимандрит Јоил, игуман манастира Ћириловац

Foto: Kolašin.me i Svetigora

Čuveni duhovnik iz Ćirilovca, svetinje posvećene Presvetoj Bogorodici Jerusalimskoj, koju je započeo na zemljištu koje je darivao crkvi, rođen je 20. jula 1940. godine kao Jošo Bulatović u selu Smrčje kod Kolašina. Gotovo na samom početku rata ostao je bez oca Milete, pa je njega i četvoricu braće kroz iskušenja rata sama čuvala i podizala majka Marija. Nakon rata, porodicu je zadesila nečuvena tragedija - u eksploziji bombe koju su pronašli, poginula su tri njegova brata.  Ostao je živ samo Janko.

Maleni Jošo pošao je u osnovnu školu u Kolašinu, pa ga je put vodio u Berane u čuvenu gimnaziju, a potom je završio Pedagošku akademiju na Cetinju. Duže od 15 godina radio kao nastavnik hemije u Osnovnoj školi ''Vuko Jovović'' u Danilovgradu, gde provodi petnaestak godina radnog staža do invalidske penzije.

Zanimanje za duhovnost i za Crkvu koje je pokazivao od rane mladosti, širio je posetama čuvenom vitovničkom starcu Tadeju, koji je dugo godina bio njegov duhovni savetnik. Posle više poseta Svetoj zemlji krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka, posvetio se podvižničkom životu, živeći u svetu po pravilima monaškog asketizma i potpune posvećenosti duhovnosti.

Foto: Kolašin.me i Svetigora

- Krajem osamdesetih godina postaje aktivni član duhovne zajednice u manastiru Ćelija Piperska. Od sredine devedesetih započinje gradnju svoje zadužbine – manastira Ćirilovac na svom imanju kod Kolašina. Manastir je osvećen u septembru 1999. godine i tada je postavljen za igumana manastira. Naredne godine se formira manastirsko sestrinstvo. Već 2007. godine osvećen je i muški manastir posvećen Bogorodici Jerusalimskoj u neposrednoj blizini manastira Ćirilovca.

Iako se manastir nalazi zabačen u planinama i do njega vodi makadamski put, stotine ljudi je svakog dana dolazilo u manastir za savet, molitvu i ispovest, zapisali su hroničari, sećajući se poseta čuvenih sportista i političara ocu Joilu i Ćirilovcu, ali i crkvici koju je otac Joil podigao na vrhu Bjelasice po imenu Ključki Tavor i posvetio ju Preobraženju Gospodnjem, a koja je rađena kao verna kopija srušene kapele na Lovćenu.

                                                                           

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)