NAGRADA "MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE" ZA MILUTINA MIĆOVIĆA: Vredno priznanje u rukama pisca

V.K.

25. 12. 2021. u 14:20

NAGRADU Miroslavovo jevanđelje za 2021. godinu dobio je književnik iz Nikšića Milutin Mićović, za knjigu "Luče u tami Crne Gore". Tako je odlučio žiri u sastavu Siniša Jelušić, Lidija Tomić, Radoje Golović, Radoje Femić i Miomir Đurišić.

НАГРАДА МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ ЗА МИЛУТИНА МИЋОВИЋА: Вредно признање у рукама писца

Foto Privatna arhiva

U obrazloženju žirija se navodi da je Mićović ugledni književnik, esejista i publicista, autor romana, knjiga poezije, ogleda i rasprava, fragmenata i eseja.

- Posebno se ističe kao jedan od najboljih poznavalaca Njegoševog dela, pisaca slovenskih književnosti, tumača slovenskog kulturnog nasleđa i duhovnih i kulturnih veza Crne Gore i Rusije.

Mićović je zastupljen u nekoliko najznačajnijih antologija crnogorske, srpske i slovenske poezije, u odnosu na koje treba izdvojiti Antologiju savremenog srpskog pesništva "Iz veka u vek", Moskva 2003. godine. Dobitnik je mnogih značajnih nagrada: "Marko Miljanov", "Miodrag Ćupić", međunarodne nagrade "Portile poezie" ("Vrata poezije"), "Orden V.V. Bolotova", posebnog priznanja Saveza pisaca Rusije i drugih nagrada. Predsednik je Književnog društva "Njegoš" iz Nikšića i urednik kulturne manifestacije "Dani Njegoševi", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Navodi se da je centralna tema nagrađene knjige predstavlja pitanje istorijske sudbine Crne Gore, sa posebnim osvrtom na značaj i važnost njegoševske tradicije u formiranju duhovnog identiteta Crne Gore.

- Za Mićovića, Njegoš je u nama uvek prisutan, kako svojim rođenjem, tako i svojim stradanjem koje ga je rodilo i u malo godina sagorelo. Za Milutina Mićovića Njegoš je zasigurno "pesnik najsnažnijeg ontološkog temelja među slovenskim pesnicima". U tom smislu za Mićovića Njegoš postaje "izdvojena figura naše kulture, zato što je u njegovoj stvaralačkoj egzistenciji postala vidljiva drama, ne samo jednog uzvišenog, mučeničkog života, koji je krenuo od iskona, nego i drama jednog plemena koje je krenulo da očuva svoje čest i ime“. Knjiga "Luče u tami Crne Gore", uz bitne značenjske ravni, ima i prevashodnu prosvetiteljsku ulogu. U brojnim javnim nastupima i tribinama Mićović kritički promišlja savremeni život u Crnoj Gori, političku zbilju u istorijskoj vertikali Njegoševog i našeg doba. Žiri je mišljenja da delo Milutina Mićovića "Luče u tami Crne Gore" na najbolji način izražava suštinu nagrade Miroslavljevo jevanđelje, budući da baštini duhovnost naše nacionalne kulture - ističe se u saopštenju. 

Nagrada Miroslavljevo jevanđelje biće uručena Milutinu Mićoviću u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)