ZAŠTITITE NAS OD GRAMZIVIH POSLODAVACA: Sindikalne organizacije protestovale ispred Parlamenta i traže izmene Zakona o radu

I. D. S.

14. 12. 2021. u 07:39

SINDIKALNE organizacije protestovale su juče ispred zgrade Parlamenta, te poslanicima uputile inicijative da se u okviru rasprave o Izmenama i dopunama zakona o radu uvrsti i pitanje produženja važenja Opšteg kolektivnog ugovora, uvećanje zarada za pripravnost, dvokratni rad i rad nedeljom, kao i zadržavanje starosne granice na 67 godina kao uslov za prestanak radnog odnosa po sili zakona.

ЗАШТИТИТЕ НАС ОД ГРАМЗИВИХ ПОСЛОДАВАЦА: Синдикалне организације протестовале испред Парламента и траже измене Закона о раду

Foto I. D. S.

Predložene izmene, kako su poručili sindikalci, od ogromnog su značaja za desetine hiljada radnika, koji se štite od "nezajažljivosti kapitala".

- U dvogodišnjem socijalnom dijalogu nismo naišli na razumevanje našeg socijalnog partnera Unije poslodavaca za zaključivanje novog opšteg kolektivnog ugovora. Naprotiv, tihom opstrukcijom pokušavaju da izdejstvuju njegov prestanak važenja. Zbog toga smo primorani da se poslanicima obratimo sa zahtevom da se Opšti kolektivni ugovor produži - poručio je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Srđa Keković, Foto I. D. S.

Kako je istakao, nedopustivo je da biznis počiva na neodrživim zaradama i nedostojanstvenim uslovima za zaposlene, te očekuju da će poslanici kroz usvajanje inicijativa izmene Zakona o radu dati doprinos zaštiti prava svih zaposlenih.

- Važno je i da poslanici podrže inicijativu koja se odnosi na zadržavanje starosne granice od 67 godina života za prestanak radnog odnosa po sili zakona - ističe Keković.

- Smanjenjem te starosne granice pre pola godine, zaposlenima je uskraćeno pravo da odluče da li će u penziju da odu sa 66, odnosno 64 godine, koliko je predviđeno za žene, ili će da nastave da rade do 67. Te izmene "teraju" u penziju radnike sa benificiranim radnim stažem kada navrše 55 godina starosti. Uskraćivanjem prava izbora, brojni zaposleni i njihove porodice će od 1. januara biti dovedeni u težak socio-ekonomski položaj, jer je većina njih planirala da radi i kreditno se zadužila do 67. Veliki broj njih, nažalost, izdržava i porodice svoje dece, pa bi neplanirani prelazak sa zarade na penziju bio žestok udar na njihovu egzistenciju.

Pismo sa inicijativama dve sindikalne organizacije predale su svakom od 81 poslanika.

Protest ispred zgrade skupštine,I. D. S.

USLOVI TERAJU MLADE

KEKOVIĆ napominje da sve veći broj Crnogoraca, posebno mladih, napušta zemlju zbog nedostojanstvenih uslova rada, među kojima su nestabilni ugovori o radu, nedostojne zarade, najčešće neplaćen prekovremeni rad, uskraćivanje prava na sedmični, godišnji i praznični odmor. Kaže da prirodni priraštaj stanovništva rapidno opada, da bela kuga vlada u 20 opština, jer mladi ljudi kasno stiču uslove za formiranje porodice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)