KAZNE SU IM ISPLATIVIJE OD POVIŠICA: Poslodavcima koji ne budu poštovali povećanje plata sleduju penali do 5.000 evra

I. D. S.

22. 11. 2021. u 08:38

UPRAVA za inspekcijske poslove najavila je da će se poslodavci koji ne budu poštovali povećanje zarada koje predviđa projekat "Evropa sad" kažnjavati sa 500 do 5.000 evra i pozvala radnike da bez straha prijave svoje poslodavce.

КАЗНЕ СУ ИМ ИСПЛАТИВИЈЕ ОД ПОВИШИЦА: Послодавцима који не буду поштовали повећање плата следују пенали до 5.000 евра

Trgovci su se među prvima našli pod pritiskom poslodavaca

S druge strane, ekonomski analitičar Vesko Pejak smatra da će predviđene kazne motivisati poslodavce da ne poštuju zakon, jer su "bedno male", toliko da će za nju "zaraditi" na jednom radniku.

Projekat "Evropa sad" predviđa da će poslodavac povećati neto zaradu zaposlenog za onoliki iznos dažbina na teret zaposlenog, koji bude umanjen. Poslodavac koji to ne poštuje, najpre bi bio upozoren, a onda bi sledile kazne.

- Novčane kazne bi se realizovale sve dok poslodavac ne bi postupio po rešenju, a novčani iznos bi se svaki put povećavao usled nepostupanja - objasnili su iz Uprave. - Veliki je problem što zaposleni i dalje u velikoj meri prijave poslodavca tek kad im istekne angažman, odnosno kad više nema osnova za postupanje Inspekcije rada. Pozivamo sve građane koji misle da su im prava iz rada zakinuta, da makar anonimno podnesu inicijativu, kako bi se otklonila nepravilnost i kako bi uticali da poslodavac propisno formalizuje radni odnos.

Ipak, Pejak smatra da će kazne motivisati poslodavce da ne poštuju zakon, jer samo na jednom radniku mogu da "zarade" za kaznu. On tvrdi da će samo mali privrednici sa dva ili tri zaposlena ispoštovati minimalnu zaradu od 450 evra.

- Povećanje minimalnih zarada zavisi isključivo od uspešnosti rada Uprave za inspekcijske poslove, a tamo se ništa nije promenilo od promene vlasti i uprave. I dalje rade najkorumpiraniji inspektori. Osim toga, imaju nedovoljno kadra, a neki od njih nemaju dovoljno obuke - smatra analitičar. Važnu ulogu će imati i Uprava poreza i prihoda, koja bi trebalo da brine da li će se ovih dana smanjiti poreski priliv, jer neki poslodavci svoje radnike prebacuju na ugovore na pola ili na četvrtinu radnog vremena. To se radi da bi se smanjilo poresko opterećenje. Drugim rečima - direktno se krade država.

PRITISAK NA RADNIKE

- POSLODAVCI su već počeli da pritiskaju zaposlene da umesto ugovora na puno radno vreme, potpišu ugovor na polovinu radnog vremena i nižu zaradu, kako bi izbegli obavezu da radnicima povećaju sadašnje zarade - upozorili su iz Unije slobodnih sindikata, koji pozivaju radnike da ne prihvataju takve izmene ugovora, jer odbijanje ne može biti razlog za otkaz.

Trgovci su se među prvima našli na tom udaru poslodavaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)