ROVČANIN: Termoelektrana "Pljevlja" doprinosi finansijskoj stabilnosti građana i države

M. D.

17. 11. 2021. u 14:43

GOVOREĆI o velikoj Energetskoj krizi u svetu, Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG je naveo da je EPCG domionantno oslonjena na Termoelektranu Pljevlja.

РОВЧАНИН: Термоелектрана Пљевља доприноси финансијској стабилности грађана и државе

M.Drobnjak

- Ozbiljna energetska kriza prisutna je u regionu i svetu. Ako uzmemo za primer Makedoniju, tamo je država prinuđena da iz budžeta interveniše i obezbeđuje sredstva energetskoj kompaniji za uvoz struje uz restrikcije struje.Trenutno je nezapamćena suša i mi smo oslonjeni na TE Pljevlja dominantno, kazao je Rovčanin.

Kako bi najjednostavnije prikazao trenutnu situaciju naveo je primer.

-Mi smo u avgustu imali uvoz oko 15 miliona eura. Struja na tržištu je preko 200 eura, a građanima je prodajemo po 43 eura. Uprkos tome zadržali smo cenu i popuste prema građanima.

Dakle, opredelili smo se da održimo cene. Jako je važno razumevanje aktuelne energetske krize koja ni našu zemlju ne zaobilazi, a uz sve to neočekivana suša i napore EPCG da građani i privreda ne osete negativne promene koje su svuda prisutne, od cena do obustava… , kazao je Rovčanin dodajući da ipak idu nove investicije i svetli dani.

-Od 1982. godine EPCG nije izgradila niti jedan proizvodni objekat i mi smo ušli u ove globalne izazove sa tri postrojenja za čije očuvanje se borimo… kazao je Rovčanin.

On je istakao da istvovremeno analize poslovanja EPCG ukazuju da su troškovi za prekovremeni rad smanjeni za 45 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

-Da su u odnosu na poslovni plan troškovi goriva voznog parka smanjeni za 19 odsto, registracije vozila za 46 odsto, održavanja vozila za 11 odsto, pneumatika za 250 odsto… Štedimo, ulažemo u nove kadrove i razvijamo projekte-zaključio je Rovčanin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)