DEJAN MIROVIĆ: Još ne mogu da saznam razloge za zabranu ulaska u Crnu Goru

Novosti online

15. 11. 2021. u 09:57

ZBOG meni neshvatljive opstrukcije direktora ANB-a Dejana Vukšića još ne mogu da saznam razloge zbog kojih mi je nemetnuta zabrana ulaska u Crnu Goru 2018. godine, rekao je prof. dr Dejan Mirović.

ДЕЈАН МИРОВИЋ: Још не могу да сазнам разлоге за забрану уласка у Црну Гору

Dejan Mirović/ Foto: Z.Jovanović

On je podsetio da mu je svojevremeno bio zabranjen ulazak u Crnu Goru pod čudnim okolnostima, a naglasio je i da se Vukšić oglušio o zahteve njegovog advokata Ivana Ninića više puta.

- Nije ga pokolebala ni presuda Upravnog suda u Podgorici u moju korist, niti mišljenje ombudsmana Bjekovića u kojem se preporučuje ANB-u da obelodani navodno tajnu informaciju na osnovu koje mi je zabranjen ulaz u zemlju u kojoj sam rođen i na osnovu koje sam proglašen za državnog neprijatelja. U tom kontekstu osnovano sumnjam da se radi o prikrivanju nezakonitog delovanja prethodnog DPS rukovodstva u ANB jer jedino tako mogu da protumačim ovo dalje kršenje mojih ljudskih prava i diskriminaciju koja i dalje traje u mom slučaju - rekao je Mirović. 

On kaže da premijer Zdravko Krivokapić očigledno ne razume distinkciju između spoljašnje i unutrašnje suverenosti.

- Spoljašnja suverenost Crne Gore je podeljena sa NATO, UN i EU. S druge strane, unutrašnja suverenost proističe iz volje naroda koja se manifestovala na izborima prošle godine i u formiranju aktuelne većine u Skupštini. Dakle, Krivokapićeva vlada nema legitimitet, ali i njen legalitet se sve više dovodi u pitanje jer se drži iznad površine na osnovu glasova jednog ili troje poslanika. DF će pokazati da li ozbiljno misli kada tvrdi da ne podržava vladu kada na red dođe glasanje o budžetu - navodi Mirović.

Kako je rekao, Demokrate će morati takođe tada da zauzmu jasan stav, iako im do sada to, kako tvrdi, nije bio manir osim u slučaju Deklaracije o Srebrenici.

- Mislim da će glasanje za budžet biti i jedna vrsta olakšanja za Dritana Abazovića koji vrlo inteligentno razume da on kao lider najslabije vladajuće partije ne treba da presuđuje u trouglu Krivokapić—DF—Demokrate, već da oni to sami moraju da urade - ocenio je Mirović. 

On tvrdi da je crnogorski šef države Milo Đukanović očigledno na kraju svog političkog puta, što je pokazala poseta američkog zvaničnika Gabrijela Eskobara i posebno saopštenje kabineta predsednika Crne Gore nakon te posete.

- To saopštenje pokazuje očiglednu uznemirenost zbog gubitka podrške SAD. Nerazumno spaljivanje svih mostova sa Ruskom Federacijom u prošlom periodu Đukanoviću ne ostavlja nikakvu alternativu. Kao i njegovi partneri u regionu, Đukanović nije razumeo da se konvertitski način vođenja unutrašnje politike iza kojeg ne stoje principi već lukrativno-poslovni motivi ne može primenjivati u odnosima sa velikim silama - ukazao je Mirović.

On očekuje da će kao i njegovim partnerima u regionu, nelegalno poslovanje predstavljati veliki problem u istražnom, proceduralnom, krivičnom i svakom drugom smislu.

(RTCG)

BONUS VIDEO: PROCURIO SNIMAK SA CETINjA - Milo i Čanak haos na Cetinju organizovali uz čivas i pivo

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)