ZAKON PREČI OD MILA: Šta je sa odlaganjem lokalnih izbora u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju

V. K.

09. 11. 2021. u 07:39

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović će, nakon usvajanja dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, imati zakonsku obavezu da uskladi tu odluku koju je doneo kao niži pravni akt i odloži izbore u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju za 9. decembar.

ЗАКОН ПРЕЧИ ОД МИЛА: Шта је са одлагањем локалних избора у Мојковцу, Петњици и Цетињу

DF traži uvid u fascikle tajnih službi / Foto Skupština CG

Šef crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić podsetio je da je Đukanović prošle godine, u martu, desetak dana pred održavanje lokalnih izbora, nakon predaje izbornih lista, u toku izbornih radnji, bez ikakvog pravnog uporišta odložio izjašnjavanje u Tivtu zbog kovida 19.

Iz Demokratske Crne Gore su poručili da je poseban interes crnogorskog društva objedinjavanje lokalnih izbora kako bi se spustile dugogodišnje političke tenzije.

- Da li je potrebno ikom normalnom i dobronamernom obrazlagati činjenicu da je danas poseban interes crnogorskog društva objedinjavanje lokalnih izbora kako bismo uspeli spustiti dugogodišnje političke tenzije i započeli za Crnu Goru preko potrebni društveni dijalog? Dobronamernom svakako nije, a onom ko bi da putem tenzija i podela pokuša politički profitirati očito je uzaludno - poručili su Demokrate.

Tvrdnje Demokratske partije socijalista da predlog Alekse Bečića za cilj ima političku kalkulaciju, vrlo prosto negira činjenica da ovaj predlog sve političke činioce tretira na jednak način. Oni partiji Mila Đukanovića upućuju nekoliko pitanja:

- Na osnovu koje zakonske norme je predsednik Crne Gore krajem marta prošle godine, desetak dana pre održavanja lokalnih izbora u Tuvtu, nakon predaje izbornih lista, doneo odluku kojom se odlažu izbori? Da li su tek mesec dana nakon Đukanovićeve martovske odluke poslanici DPS-a u Skupštini usvojili upravo dopunu Zakona o lokalnoj samoupravi kojom se daje mogućnost da produži mandate skupštinama opštinama usled vanredne situacije izazvane virusa korona? Da li se Đukanović 20. juna, kada je doneo odluku o novom datumu održavanja izbora u Tivtu upravo pozvao na Zakon o lokalnoj samoupravi i njegovu dopunu kojim je omogućen produžetak mandata SO Tivat?

Foto: Promo

Da li OIK Tivat nakon Đukanovićeve martovske odluke o odlaganju izbora desetak dana pre roka za njihovo održavanje, doneo odluku o prekidu svih izbornih radnji, njihovom ostanku na pravnoj snazi i nastavku u avgustu kada su 30. avgusta održani u odloženom terminu zajedno sa drugim lokalnim izborima, pitaju Demokrate.

Gde piše da obaveze mogu da krše?

DA LI je Skupština Crne Gore pre petnaest godina glasovima i poslanika DPS dopunila Zakon o lokalnoj samoupravi, produžila mandate skupštinama opština i predsednicima opština, kako bi se objedinili lokalni i parlamentarni izbori, pitaju iz stranke Alekse Bečića.

- Gde to piše da predsednik države ili bilo koji građanin može da krši obaveze utvrđene zakonima koje usvaja najviši zakonodavni dom u zemlji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije