MOJ NAROD JE MOJA SLAVA: Nikšićanin doktor Saša Zejak, dobitnik "Zlatne Značke" Srbije za doprinos kulturi

Veliša Kadić

10. 10. 2021. u 07:13

SAŠA Zejak iz Nikšića, ovogodišnji je dobitnik prestižnog priznanja "Zlatna značka" koju dodeljuje Republika Srbija za izuzetan doprinos u kulturi. Nagradu mu je uručio Arno Gujon, v. d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

МОЈ НАРОД ЈЕ МОЈА СЛАВА: Никшићанин доктор Саша Зејак,  добитник Златне Значке Србије за допринос култури

Saša Zejak / Foto privatna arhiva

Ovaj svestrani Nikšićanin je prvi doktor ekonomskih nauka u regionu koji je na Univerzitetu u Beogradu doktorirao na temu uticaja virusa korona na svetsku ekonomiju i bezbednost, uz međunarodno priznatu novu naučnu teoriju predstavljenu u Rimu na Evroazijskoj konferenciji nauke.

Dr Zejak se oprobao i u književnosti - objavio je dva romana, tri zbirke pesama i dve knjige o filozofiji društva. Frontmen je nikšićke grupe "Vizant" koja promoviše crkveno rok pojanje, i upravo su njegove pesme nosile narod u litijama za odbranu svetinja u Crnoj Gori.

"Vizant" je sa albumom "Nebo orlova" dobio priznanje čitalaca najvećeg hevi metal portala u regionu, za najbolji album Srbije, Crne Gore i Republike Srpske u 2019. godini. Opevao je gotovo sve bitne teme srpskog naroda i to po više puta, od Kosova i Metohije, Republike Srpske, Srpske Krajine, Makedonije, Crne Gore, Jasenovca... pa sve do istorijskih korena vezanih za Aleksandra Makedonskog, cara Stefana Dušana i Miloša Obilića. "Vizant" je snimio i prvu pesmuo odbrani svetinja u Crnoj Gori"Sačuvajmo hramove (Zemlja Njegoševa)", a Saša ju je odsvirao i otpevao sa svojim sinom, Nikolajem Zejakom. Dugo godina bio je i pojac Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Nagrađeni Zejak kaže za "Novosti" da je značaj ovog priznanja u tome što ono pripada svima, a ne pojedincima:

- Srpski narod je jedan: čestit, uman i vredan. Kao hleb koji se deli, a opet ne gubi na imenu i suštini. Zahvaljujem se srpskom žitu iz kojega sam samleven i crnogorskoj vodi koja je krunila vodenički kamen iza kojega je ostala slavjanska hrana, da rečju i muzikom učestvuje u životu svoga naroda. U vremenu kada se traži pokajanje od onih koji odstupaju i kajanje onih koji iskreno ne pristaju, teško je na sebe preuzeti breme vremena.

Zejak dodaje da smo mi Srbi vanvremeni, ali ne bezvremeni, jer je svako vreme naše:

Saša Zejak sa mitropolitom Amfilohijem u litijama / Foto privatna arhiva

- Ne postoji period naše istorije od kojeg bismo se zastideli i velika je obaveza da se taj zemaljski teret održi. Voleti svoga brata, bez obzira da li se on oseća tako, srpska je sveta dužnost i naiva koja nas je koštala zemaljskih života ali nam je popunila carstvo nebesko. One su samo bile pero u krilima belih orlova, koji su nadletali Kosovski boj i koji bdiju nad našim narodom, terajući od nas sve pošasti koje su nas istorijski pratile. Svetinje same sebe brane. Moje pesme su samo odraz molitve koju svako na svoj način prouznosi, bilo umom, zvukom ili ćutanjem. Ja sam odlučio da ne ćutim. Moj narod je moja slava, moja briga i moj život!

NEMERLjIVA IZVORNA SNAGA

DR Sašu Zejaka je za nagradu predložila prof. dr Elizabeta Ristanović, jedan od vodećih eksperata u svetu iz oblasti bezbednosti i biologije. Žiri na čijem je čelu bio istaknuti srpski književnik Milovan Vitezović doneo je jednoglasnu odluku.

- Zejak je uvideo odavno da baviti se akademskim i naučnim radom znači pisati i ostavljati svetleći trag u glavama onih koji jezik nauke razumeju, što je rezultiralo objavljivanjem više naučnih i stručnih radova. Njegove pesme bodrile su narod u hodočašću za odbranu svetinja. On u svom biću nosi nemerljivu izvornu snagu, ali i stalni neugasivi podsticaj da tu snagu uvećava i kanališe - navela je u svom predlogu dr Ristanović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)