POMACI U TERAPIJI I LEČENJU OSOBA SA DIJABETESOM: Počeo međunarodni edukativni kamp za dijabetičare

B.D.

29. 08. 2021. u 12:35

ZA POSLEDNjIH deset godina u Crnoj Gori napravljeni su pomaci u terapiji i lečenju osoba sa dijabetesom, dobijena podrška relevantnih državnih institucija pre svega ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje tako da su svi lekovi za osobe sa dijabetesom na pozitivnoj listi.

ПОМАЦИ У ТЕРАПИЈИ И ЛЕЧЕЊУ ОСОБА СА ДИЈАБЕТЕСОМ: Почео међународни едукативни камп за дијабетичаре

Foto: B. Dabić

Takođe, u Crnoj Gori dostupni su najbolji insulini, za osobe na insulinu obezbeđene su trakice za merenje nivoa šećera u krvi, pumpe, senzori za osobe do 18 godina… Pomaci u lečenju i terapiji rezultirali su brojnim inicijativama koje su potekle sa edukativnih kampova za osobe sa dijabetesom koji se tradicionalno održavaju u Baru.

U toku je 10. po redu edukativni Kamp za osobe sa dijabetesom, u trajanju od pet dana, u organizaciji NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti – Plavi krug Bar koji se održava u hotelu Princes do 1.septembra.

Dr sci med Snežana Vujošević internista – endokrinolog, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Podgorici ukazala je na značaj kontinuirane edukacije osoba sa dijabetesom i istakla doprinos Kampova koji su proteklih godina održani u Baru. Učesnicima Kampa, predavačima, i gostima dr Vujošević je pročitala pismo naučnog savetnika prof. dr Božidara Bojovića koji je predložio Udruženju endokrinologa Crne Gore da pokrene inicijativu da se NVO Plavi krug Bar, koji je osnovala dr Valentina Kalinić, dodeli 13.julska nagrada za 2022. godinu, “koju je svojim pregalaštvom, stručnim i humanim ostvarenjima istinski zaslužila”,

Ovogodišnji Kamp održava se pod sloganom “Podrška pacijentu, osnažimo se – Život je vrijedan”.

Prvi Kamp za osobe sa dijabetosom održan je 2012.godine. Dr Kalinić podsetila je na 24. godišnju Edinu, tužni kraj jednog mladog života, što je motivisalo da organizuje Kamp kroz koji se do sada edukovalo preko 250 osoba uglavnom TIP 1.

Deset godina trajanja Kampa, kontinuirane edukacije u fokusu su imali prevenciju, i dobrobit za osobe sa dijabetesom. Za proteklu deceniju u Crnoj Gori za osobe sa dijabetesom urađeno je mnogo.

Od početka Kamp za osobe sa dijabetesom ima podršku Nacionalne komisije za dijabetes. Takođe, Kamp ima podršku Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, ministarstva zdravlja.

Generalni direktor za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu u Ministarstvu zdravlja dr Slobodan Mandić kazao je da je ovakvi skupovi doprinose unapređenju znanja i odlična su prilika za razmjenu iskustava.

- Građani treba da imaju razvijenu svest o specifičnosti dijabetesa, ozbiljnosti današnje epidemiološke situacije i mogućnostima prevencije šećerne bolesti, velikom značaju očuvanja zdravlja, promovisanja zdravih stilova života, kazao je ispred ministarstva zdravlja dr Mandić.

Pre pandemije kovida 19, nauka je upozoravala na dijabetes, gojaznost, poremećaje metabolizma kao hronične nezarazne bolesti koje su na granici pandemijskih razmera. Pojavom kovida 19, opasne zarazne bolesti, lekari su u startu upozoravali da s u osobe sa dijabetesom u povišenom riziku od teških kliničkih slika i komplikacija. U prethodnoj godini osobe sa dijabetesom, a procenjuje se da je to oko osam posto stanovništva Crne Gore, su morale da budu posebno oprezne.

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Igor Galić istakao je da osobe sa dijabetesom treba da se vakcinišu, da s u u prioritetnoj grupi.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Dragoslav Šćekić istakao je:„Želimo da pomognemo u svim segmentima u kojima je potrebna podrška pacijentima, a za to je vrlo važna komunikacija i saradnja sa našim lekarima koji, poput dr Kalinić, pružaju veliku i nesebičnu pažnju obolelima. U tome je i nemerljiv značaj ovakvih kampova“

DIJABETES NIJE KONTRAINDIKACIJA ZA VAKCINU PROTIV DIJABETESA

Naučni krugovi tvrde da dijabetes nije kontraindikacija za vakcinu protiv koronavirusa. To potvrđuje dr sci med Teodora Beljić Živković redovni professor na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Prema rečima dr Teodore Beljić Živković, internista- endokrinolog oko 60 % pacijenata je primilo vakcinu protiv korona virusa.

KOŠARKAŠKI AS NIKOLA VUČEVIĆ PODRŽAO KAMP

Od prvog Kampa nije izostala podrška javnih ličnosti: umetnika, sportista…koji su nesebično doprineli da se o dijabetesu više govori, da se prevazilaze stigme. Jedan od prijatelja kampa je košarkaški as Nikola Vučević

Na otvaranju 10. Edukativnog Kampa Vučević je poručio osobama sa dijabetesom da forsiraju zdrave stilove života i budu disciplinovani, te prihvataju preporuke lekara.

-Kao sportista, mogu da im poručim da je disciplina neophodna i u ovome čime se ja bavim, ali i u svemu drugom. Ono što je važno jeste, i to je moja poruka, da samo disciplina, trud i rad, dovode do velikih rezultata. Neka budu istrajni na svom putu do zdravlja, u čemu im mnogo pomaže ovaj kamp, dr Kalinić i svi lekari, kojima se zahvaljujem i pozdravljam ih, posebno sada u teškoj borbi koju vode sa svojim pacijentima protiv koronavirusa, kazao je Vučević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri