ODGOVORNOST PREBACUJU NA MITROPOLIJU: Zvanična Crna Gora traži da SPC predloži da li će ustoličenju Joanikija prisustvovati vernici

V. KADIĆ

23. 08. 2021. u 22:19

PREMIJER Crne Gore Zdravko Krivokapić narednih dana razgovaraće sa čelnicima Mitropolije crnogorsko-primorske oko organizovanja svečanosti povodom ustoličenja mitropolita Joanikija, odlučeno je na sednici Veća za nacionalnu bezbednost, koja je održana u ponedeljak u zgradi Vlade.

ОДГОВОРНОСТ ПРЕБАЦУЈУ НА МИТРОПОЛИЈУ: Званична Црна Гора тражи да СПЦ предложи да ли ће устоличењу Јоаникија присуствовати верници

Foto: Z. Jovanović

Kako "Novosti" saznaju, dogovoreno je da Mitropolija odluči da li će vernici prisustvovati tom činu, a da će policija učini sve da skup bude bezbedan. Predviđeno je da dan ranije, 4. septembra, ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, bude priređen svečani doček patrijarhu srpskom Porfiriju.

U zvaničnom saopštenju, nakon sednice Veća, kojom je predsedavao Krivokapić, ocenjeno je da je situacija u državi stabilna i mirna. Navodi se i da će obaveštajno-bezbednosne strukture intenzivirati aktivnosti i obavestiti Veće o procenama bezbednosnih rizika.

Pretnje pristalica bivšeg režima okupljenih oko predsednika Mila Đukanovića i njegovog savetnika za bezbednost Veselina Veljovića da će učiniti sve da spreče Joanikijevo ustoličenje na Cetinju, podigle su tenzije u državi. Iako su "komite" doživele fijasko na protestu u Cetinju, gde ih se, po proceni policije, okupilo jedva oko 4.000, oni ne odustaju od namere da spreče najavljeni događaj u Cetinjskom manastiru, zakazan za 5. septembar. Poručuju da će "gandijevskim metodama" do tada braniti Cetinjski manastir od "srpske okupacije"!

- Sva vaša bulumenta, sve vaše i tuđe pare, ne bi vam bile dovoljne da, sa partijama koje podržavate, a koje se takmiče u "verovanju", držite vlast u Crnoj Gori. I jeste crkva Srbije. Predsednik Srbije vam je izabrao patrijarha, mitropolite, Crnoj Gori je ukinuo sve ono što je Amfilohije gradio, pa šta ste vi drugo no crkva Srbije - poručile su komite, osokoljeni dolaskom na protest raspopa Miraša Dedeića, Veselina Veljovića, savetnika za bezbednost Mila Đukanovića, Draginje Vuksanović Stanković, poslanice SDP-a i supruge bivšeg državnog tužioca Ivice Stankovića.

Na poruke mržnje većinska Crna Gora odgovoriće 5. septembra porukama mira, odgovara Jovan Vučurović, poslanik Demokratskog fronta.

- Nadamo se da će ovi ljudi shvatiti da se ne može udarati na tradicionalnu Crnu Goru i da će se urazumiti i vratiti onom što su bili naši preci - izjavio je Vučurović.

DAČIĆ: BEZ ESKALACIJE SUKOBA

PREDSEDNIK Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da decenijama postoje snage koje u Crnoj Gori rade na stvaranju odbojnosti između srpskog i crnogorskog naroda, ističući da ne očekuje da sukob eskalira i da neko "udari" na mitropolita i svetinje. Dačić je za TV Prva ocenio da razdor između srpskog i crnogorskog naroda pravi DPS, radi mobilisanja biračkog tela.

- Čuo sam kad je mitropolit Joanikije govorio da ga je uhapsio i saslušavao čovek iz policije koga je on krstio... Šta mislite, kako je tom čoveku, plaši li se Boga - zapitao se Dačić.

IDEJNA KONFUZIJA U IKONOGRAFIJI UČESNIKA PROTESTA NA CETINjU

MIRAŠEVI SIMBOLI - OD PETOKRAKE DO AMERIČKE ZASTAVE

ZASTAVA komunističke Jugoslavije, sa petokrakom, tik uz sliku ikone današnjeg komitskog pokreta Krsta Zrnovog Popovića. Teško bi šta bolje moglo da opiše idejnu konfuziju takozvanog crnogorskog nacionalizma, koji je nekoliko hiljada "patriota" eksplozivno ispoljilo na nedeljnom mitingu na Cetinju. Možda i ne bi bilo tako da istog tog Popovića 1947. godine nisu ubili nikakvi srpski nacionalisti ili velikosrbi, već apsurdno, baš crnogorski komunisti - udbaška elita prevođena Veljkom Milatovićem.

U obilju montenegrinske ikonografije istaknute na skupu na Cetinju apsurda i istorijskih ironija nije nedostajalo. Počev od Miraša Dedeića i klira nepriznate "Crnogorske pravoslavne crkve". Jasno je da prizori američke zastave pred cetinjskom "Vilom" kao i poruke na engleskom o Crnoj Gori kao sekularnoj državi nisu ni bile namenjene domaćoj javnosti, nego stranim ambasadorima, kao dokaz naprednosti i zapadnjaštva crnogorskih komita. Za internu upotrebu je, međutim, bio centralni transparent u rukama Miraševih sledbenika, sa razlozima zašto je Joanikije navodno nedostojan trona na Cetinju: da nije Crnogorac, da mu je obrazovanje "zastiđe"...

Ni ovog puta nije izostala već klasična komitska ikonografija - zelene zastave (koje istorija nije zabeležila), majice sa likom Svetog Petra Cetinjskog, crvene dimne bombe, uzvici italijanskih okupatora iz Drugog svetskog rata "E viva Montenegro", i visoko podignuti prsti u obliku slova latiničnog "l", nekadašnji simbol liberala Crne Gore, koji i danas živi svoj komitski život.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije