GORI I VRH MEĐEDA: Širi se požar u Nacionalnom parku Durmitor

M. Sekulović - M. Drobnjak

13. 08. 2021. u 22:10

POŽAR u Nacionalnom parku Durmitor koji je zahvatio područje Parka sa pljevaljske strane iz pravca planine Bunetine priče nekoliko dana, širi se ka kanjonu reke Tare ka Zlodolu, i zavisi od vetra koji menja pravac.

ГОРИ И ВРХ МЕЂЕДА: Шири се пожар у Националном парку Дурмитор

Foto JPNP

U ovom trenutku angažovan je helikopter Vojske Crne Gore koji iz vazduha gasi opožarene lokacije u ovom delu Parka. Na terenu su već danima angažovani nadzornici Službe zaštite NP Durmitor, kao i vatrogasna služba opštine Pljevlja koji čine sve da vatrena stihija ne zahvati šire područje.

Zbog nepristupačnosti terena i jakog vetra, požar je jedino moguće gasiti iz vazduha i druga opcija ne postoji, saopšteno je iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore, koje je u stalnoj komunikaciji sa Dektoratom za vanredne situacije Crne Gore, kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova i Vojskom Crne Gore.

Foto JPNP

Njihove raspoložive snage, imajući u vidu veliki broj požara na čitavoj teritoriji Crne Gore, juče bile angažovane na Durmitoru.

Foto JPNP

- Zabrinjava pojava požara sa jugozapadne strane Međeda o čemu je odmah obavjžeštena opštinska vatrogasna služba Žabljaka. Angažovan je helikopter kako bi se prevezli vatrogasci na lice mjžesta. Gori suva planinska trava busika i veoma je opasno gasiti požar sa zemlje zbog strmih planinskih strana i nagiba. Požar se pojavio sa planinarske staze od Previje prema Cerovom bogazu i postoji indicija da je podmetnut.

Foto JPNP

Zbog strmog terena ne može se intervenisati sa zemlje i neophodna je asistencija gašenja požara iz vazduha. Imajući u vidu period pred nama koga i dalje karakterišu veoma visoke temeperature vazduha, kao i pojačanu opasnost od izazivanja požara, NPCG apeluju na sve korisnike prostora svih pet zaštićenih područja da se sa maksimalnom odgovornošću odnose prema njihovim ukupnim vrednostima kako bi posledice od vatrene stihije bile što manje, kažu iz JPNPCG.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)