VAŽNO ZA SVE KOJI IDU NA LETOVANJE U CRNU GORU: Stigli rezultati - Evo da li je more bezbedno za kupanje

Novosti online

15. 07. 2021. u 18:47

REZULTATI analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora Crne Gore sproveo u periodu od 6. do 9. jula ove godine, pokazali su da je na 71,8 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta.

ВАЖНО ЗА СВЕ КОЈИ ИДУ НА ЛЕТОВАЊЕ У ЦРНУ ГОРУ: Стигли резултати - Ево да ли је море безбедно за купање

Foto B.Dabić

Na 12,7 odsto lokacija morska voda bila je dobrog, na 13,6 odsto lokacija zadovoljavajućeg , dok je na 1,8 odsto lokacija voda bila lošeg kvaliteta, saopšteno je iz Instituta.

Na kotorskim kupalištima "Benovo 01" i "Žuta plaža 01" registrovan je loš kvalitet vode, pa je istaknuta crvena zastavica, kao simbol zabrane kupanja.

- Rezultati pokazuju da je morska voda na većini crnogorskih kupališta sanitarno ispravna, te bezbedna za kupanje i rekreaciju - saopšteno je iz Instituta.

Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode u Opštini Ulcinj realizuje se na ukupno 18 lokacija, od toga je na 13 lokacija voda bila odličnog kvaliteta, na četiri dobrog i na jednoj zadovoljavajućeg kvaliteta.

- Od ukupno 15 lokacija u opštini Bar, na njih devet voda je bila odličnog kvaliteta, na tri dobrog, a na tri zadovoljavajućeg kvaliteta. Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, a u ovom merenju je na njih 27 voda bila odličnog kvaliteta, na jednoj dobrog, a na četiri zadovoljavajućeg kvaliteta - navodi se u analizi.

U Bokokotorskom zalivu, u opštini Herceg Novi uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 17 ona bila odličnog, na dve dobrog, a na dve zadovoljavajućeg kvaliteta.

- U opštini Tivat, Programom je obuhvaćeno devet lokacija, od čega je na njih pet voda bila odličnog, na dve dobrog i na preostale dve zadovoljavajućeg kvaliteta. Na području opštine Kotor od ukupno 15 lokacija, voda je bila odličnog kvaliteta na njih osam, dobrog na dve, a zadovoljavajućeg na tri lokacije, dok je na lokacijama "Benovo 01" i "Žuta plaza 01" voda bila lošeg kvaliteta - kazali su iz Instituta.

Na kupalištima u okviru ovih lokacija "Benovo 01" i "Žuta plaža 01" istaknuta je crvena zastavica, kao simbol zabrane kupanja na istima, dok je republički inspektor za vode doneo Rešenje o zabrani kupanja sve dok morska voda na ovim lokacijama ne bude dobra i bezbedna za kupanje.

- Institut za biologiju mora da nastavi uzimanje uzoraka morske vode sa ovih lokacija, a o dobijenim rezultatima ćemo naknadno obavestiti javnost - navodi se u saopštenju.

Rezultati ispitivanja kvaliteta morske vode kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na Internet stranici www.morskodobro.me koja je dostupna na crnogorskom i engleskom jeziku.

(Dan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)