OD BESPUĆA PA DO VANREDNIH IZBORA: Duboke podele u parlamentarnoj većini naruku bivšem režimu, koji se nada novoj šansi

V. KADIĆ

06. 07. 2021. u 07:39

DA li je moguće izaći iz političkog ćorsokaka, dubokih podela i svađa u kojima se našla parlamentarna većina nakon izbora 30. avgusta i konstituisanja nove "ekspertske" Vlade?

ОД БЕСПУЋА ПА ДО ВАНРЕДНИХ ИЗБОРА: Дубоке поделе у парламентарној већини наруку бившем режиму, који се нада новој шанси

Foto Skupština CG

Novi sastanak sa tom tematikom trebalo bi da bude održan danas u 17 sati, a jedan od inicijatora sastanka Vladimir Joković (SNP) kratko je rekao, za "Novosti", da još nije siguran da li će predstavnici svih stranaka doći na razgovor.

- Otvoreno ćemo pričati o svim problemima i tražiti izlazak iz parlamentarne i krize Vlade - kaže Joković.

Jaz između pobedničkih lista 30. avgusta prošle godine, samo su još više produbili:

Rezolucija o Srebrenici, čestitke Prištini za dan nezavisnosti lažne države, ćutanje o hapšenju Rista Jovanovića, doniranje vakcina Kosovskim bezbednosnim snagama. Iz DF-a ukazuju da već neko vreme Aleksa Bečić i Zdravko Krivokapić vode politiku koja je bliska DPS-u, posebno kada se ima u vodu njihov odnos prema Srbiji, Republici Srpskoj i srpskom narodu u Crnoj Gori.

- Mi smo bili svedoci da je antisrpstvo bilo znak raspoznavanja DPS-a i satelita godinama, da je politika Mila Đukanovića više puta zabola nož u leđa Srbiji i Srbima, ali smo mislili da su ta vremena prošla - kaže, za naš list, Jovan Vučurović, poslanik DF-a.

- Milo Đukanović, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić očigledno imaju istoga gazdu koji pokušava da se Crna Gora, kroz građansku podvalu, ponovo uspostavi kao antisrpska država.

Taj film više neće gledati.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, lider URA, poručuje:

- Crna Gora treba da zakopa jame podela, treba da se priključi savremenom svetu koji kopa jame valuta, investicija, za druge, progresivne stvari.

I dok se parlamentarna većina trese od svađa, crnogorski nacionalisti i partije okupljene oko DPS-a Mila Đukanovića se nadaju vanrednim izborima. Uveliko rade na jačanju biračkog tela, a javno se priča da iz "crnih fondova" finansiraju "komite" i njihove proteste. Juče je Građanska inicijativa "21.maj" utvrdila pravila o načinu formiranja samostalne građanske liste za buduće parlamentarne izbore!

- Naši ciljevi su jasni i oni su vezani za skoru smenu aktuelne vlasti, temeljne društvene reforme, što skoriji izlazak građanske Crne Gore u EU i poraz velikosrpske šovinističke i anticrnogorske politike - poručili su iz GI.

Da su vanredni parlamentarni izbori neminovnost uveren je i Fatmir Đeka, poslanik Albanske koalicije "Jednoglasno".

- Sve drugo je bespuće...

BLAGOSLOV PATRIJARHA

LIDERI DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević dobili su blagoslov od patrijarha Porfirija da u novoj vladi čuvaju i brane interese SPC i verujućeg naroda Crne Gore, saopštili su iz Demokratskog fronta, podsetivši da je do njihovog susreta došlo nakon što su Mandić i Knežević posetili Rusiju.

- Njegova svetost gospodin Porfirije je istakao da visoko poštuje borbu koju su lideri DF-a vodili u vremenu napada na čast, imovinu i dostojanstvo SPC. Zahvalivši se na prijemu, lideri DF-a su preneli želje verujućeg naroda da uskoro dočeka svog patrijarha Porfirija u svetinjama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave