TRAŽE VRAĆANJE TROBOJKE: Nova srpska demokratija uputila apel čelnicima Pljevalja

M. D.

26. 06. 2021. u 07:33

NOVA srpska demokratija Pljevlja podnela je zahtev predsedniku opštine, Igoru Goluboviću i predsedniku Skupštine opštine Dragiši Sokiću za isticanje trobojke na zgradama opštine Pljevlja i Skupštine opštine Pljevlja tokom državnih praznika (21. maj i 13. jul), ali i za vreme određenih praznika koji zauzimaju posebno mesto u srpskom narodu.

ТРАЖЕ ВРАЋАЊЕ ТРОБОЈКЕ: Нова српска демократија упутила апел челницима Пљеваља

Foto: M. D.

Tim povodom, predsednik OO Nove srpske demokratije Pljevlja, Milan Mijo Lekić (na slici), istakao je da je Nova srpska demokratija, kao vodeći politički predstavnik srpskog naroda u Crnoj Gori, se vreme ukazivala na različite oblike diskriminacije sa kojima se suočavaju Srbi.

- Srbi su diskriminisani i po pitanju ispoljavanja nacionalnih simbola. Ustav Crne Gore, Zakon o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, kao i Zakon o manjinskim pravima i slobodama u potpunosti prepoznaju i afirmišu pravo na slobodno isticanje nacionalnih simbola za manjinske narode. Međutim, za razliku od njih, srpski narod, uprkos činjenici što predstavlja konstitutivni i državotvorni faktor istorijskog trajanja ove države, nalazi se potpuno u podređenom položaju, jer, njegovi nacionalni simboli su u potpunosti marginalizovani kada je u pitanju zvanična državna politika, dok u slučajevima Tuzi, Ulcinja i nekolicine opština gde se, bez ikakvih zakonskih prepreka, ističu zastave većinskog albanskog stanovništva, vidimo da su potisnuti i u odnosu prema manjinskim narodima - poručio je Lekić.

On je apelovao da se trobojka istakne za Vidovdan (28. jun), a potom i na Svetu Petku (27. oktobar) i Savindan (27. januar).

 

BILE SIMBOL I LITIJA

SIMBOLI veličanstvenih litija u organizaciji SPC, kao primer najmasovnijih skupova u istoriji naše opštine, bile su upravo trobojke, dok su u Pljevljima nikle na desetine i stotine grafita i murala sa trobojkama. Verujem da će ove činjenice, uz primer Berana, a odnedavno i Budve - opština koje su uvele praksu isticanja trobojke, dodatno ohrabriti gospodu Golubovića i Sokića da postupe u skladu sa sveopštim očekivanjima ogromne većine Pljevljaka - zaključio je Lekić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!