OBUSTAVITE ILI POVUCITE AGREMANE: Đukanović reagovao zbog navodnog nepoštovanja procedure postavljanja ambasadora

M. SEKULOVIĆ

15. 06. 2021. u 10:58

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović pozvao je Vladu Crne Gore da obustavi ili povuče zahteve za agremane ambasadorima koji nisu dobili saglasnost šefa države i da poštuje nacionalne zakone i međunarodne konvencije.

ОБУСТАВИТЕ ИЛИ ПОВУЦИТЕ АГРЕМАНЕ: Ђукановић реаговао због наводног непоштовања процедуре постављања амбасадора

Foto: Tanjug

To se navodi u reagovanju savetnice za vanjsku politiku Predsjdnika Crne Gore Tamare Brajović, ''povodom nepoštovanja procedure postavljenja ambasadora''.

- Nepoštovanje procedure predstavlja urušavanje ugleda Crne Gore, u čemu predsednik Crne Gore neće učestvovati - kaže Brajović, koja ističe da je nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020, konstituisanja novog saziva Skupštine i izbora Vlade, Crna Gore ušla u novu fazu političkog i demokratskog života koja uključuje kohabitaciju.

- U skladu sa Ustavom Crne Gore, Predsednik, Skupština i Vlada učestvuju u procesu izbora šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava. Ustav u članu 95 stav 6 određuje da Predsjednik Crne Gore postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inostranstvu, na predlog Vlade i uz mišljenje odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose. Iako je nadležnost u ovoj oblasti jasno definisana Ustavom, realizacija izbora novih najviših diplomatskih predstavnika zemlje i njihovog opoziva, u aktuelnim uslovima kohabitacije, kaže Brajović, ne teče bez komplikacija i pokušaja zaobilaženja procedura koje nalažu Ustav Crne Gore, Zakon o vanjskim poslovima i dobra praksa konsultovanja najviših nosilaca vlasti stvarana tokom 15 godina nakon obnove nezavisnosti.

POZIV

Predsjednik poziva Vladu Crne Gore da obustavi ili povuče zahteve za agremane, i da poštuje nacionalne zakone i međunarodne konvencije. Ukoliko se nastavi sa ovakvom neprihvatljivom praksom, javnost, domaća i međunarodna, će ubuduće biti upoznata sa svakim dogovorom koji se postigne na relaciji Predsednik - Vlada i Skupština u vezi s diplomatskim predstavljanjem u svakoj konkretnoj zemlji, bez navođenja imena kandidata, čiju zaštitu nalaže dobra diplomatska praksa, kaže se  u reagovanju Tamara Brajović, savetnice za vanjsku politiku Predsednika Crne Gore

- I pored jasno definisane procedure, pojedinim diplomatsko-konzularnim predstavništvima data je instrukcija da zatraže agreman države prijema za kandidate za ambasadore, bez prethodne saglasnosti Predsednika Crne Gore. Takvi potezi imaju za posledicu ne samo narušavanje ugleda zemlje, već i dovođenje drugih država i njihovih nadležnih organa u zabludu. Imajući u vidu navedeno, kao i činjenicu da je ustavna nadležnost Predsednika države ne samo da postavlja i opoziva ambasadore, već i da predstavlja Crnu Goru u zemlji i inostranstvu, dužni smo tim povodom obavestiti potencijalne zemlje prema, kao i javnost da je Predsednik podržao predloge Vlade za ambasadore u Italiji, (tzv.) Kosovu, Nemačkoj, Poljskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu i šefove misija pri Savetu Evrope i Ujedinjenim nacijama - piše savetnica predsednika države, koja podseća da je Đukanović odbio, ili se još uvek nije finalno odredio prema predlozima Vlade za ambasadore u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kini, Mađarskoj, SAD, Sloveniji, Srbiji, Svetoj Stolici, Španiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i pri Evropskoj uniji.

- Predlaganjem kandidata za ambasadore koji nisu odobreni od Predsednika Crne Gore, Vlada, iako zna da Predsednik neće doneti ukaz za njihovo postavljenje, niti im izdati akreditivno pismo, bez čega ne mogu imati ni zvanje izvanrednog i opunomoćenog ambasadora, svesno izigrava procedure na nacionalnom nivou, krši dobru praksu, narušava kohabitaciju i srozava međunarodni ugled zemlje. Ovakvo postupanje je unutrašnja stvar i problem Crne Gore. Ali kad se Vlada obrati nekoj suverenoj zemlji i zatraži agreman za kandidata za kojeg zna da nema podršku Predsednika, onda je takvo postupanje dovođenje u zabludu te partnerske zemlje i njene administracije, i svesno izigravanje poverenja. Sve ukupno, reč je, ponavljamo, o potpunom urušavanju ugleda Crne Gore, i o neozbiljnom i neprihvatljivom postupanju. Predsjednik Crne Gore u tome neće učestvovati - kaže Brajović.

- Zbog toga, kako dodaje, iz kabineta Predsednika obaveštavaju nadležne organe u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kini, Mađarskoj, SAD, Sloveniji, Srbiji, Svetoj Stolici, Španiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Evropskoj uniji, kao i ambasade ili predstavništva ovih zemalja/organizacija u Crnoj Gori na rezidentnoj ili nerezidentnoj osnovi, da ne postoji saglasnost vlasti koje učestvuju u kohabitaciji u Crnoj Gori o predlogu kandidata koji bi Crnu Goru predstavljali u ovim zemljama/organizacijama, i da svaki kandidat o kojem su informisani bilo putem medija ili formalno ne uživa saglasnost Predsednika Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)