MITROPOLIT JOANIKIJE DOČEKAN U CETINJSKOM MANASTIRU: Sa Vladikom Metodijem služio Arhijerejsku liturgiju

Novosti onlajn

03. 06. 2021. u 18:20

IZABRANI Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije i izabrani Episkop budimljansko-nikšićki g. Metodije služili su danas, na praznik Svetih cara Konstantina i carice Jelene sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru.

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ ДОЧЕКАН У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ: Са Владиком Методијем служио Архијерејску литургију

Foto: M.S.

Na današnji dan 1999. godine Mitropolit Joanikije je upravo u ovoj svetinji primio episkopski čin na hirotoniji kojom je načalstvovao blaženopočivši Patrijarh srpski g. Pavle sa više arhijereja SPC.

Današnjem liturgijskom sabranju prisustvovali su premijer Zdravko Krivokapić, ministri Vesna Bratić i Aleksandar Stijović, kao i gradonačelnik Budve Marko Bato Carević.

Nakon pričešća vjernih Mitropolit Joanikije je u ahipastirskoj besjedi rekao da u Cetinjskom manastiru imamo veliki i neopisivi blčagoslov: česticu Časnoga Krsta Gospodnjega i ruku Svetoga Jovana Krstitelja u ćivotu Svetoga Petra Cetinjskoga.

- Zaista smo toliko počastvovani, ali to je ovo mjesto, opjevano i sveto, nečim zaslužilo. Zaslužili su naši preci, ali ne znam da li ćemo i mi zaslužiti. Nadamo se u zasluge naših predaka da će zbog njih i nas Gospod pomilovati - rekao je Vladika.

Podsjetio je da je do tada je hrišćanstvo bilo gonjena religija.

- A po Milanskom ediktu svaka vjera treba da bude slobodna. Još, dakle, hrišćanstvo u vrijeme cara Konstantina nije postalo državnom religijom – to je bilo tek u vrijeme cara Teodosija. Ali, ovo je hrišćanima bilo dovoljno: da njihova vjera bude slobodna i da slobodno mogu bogoslužiti i Bogu se moliti i ispovijedati svoju vjeru svuda i na svakome mjestu. I druga stvar je, manje važna, ali opet značajna, da sve ono što pripada nekoj vjeri niko nema pravo da dira – ni država niti bilo ko drugi - rekao je izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski.

Gospodin Mitropolit je kazao da je timnje uspostavljena razlika i razdvojenost svjetovne i duhovne vlasti.

- Ali, to opet ne znači da one ne mogu sarađivati i raditi zajedno na dobro naroda, na dobro hrišćana i na dobro svih ostalih, ma kojoj vjeri pripadali. Nažalost, još uvijek, makar kod nas ovdje, to nije zaživjelo. Nadamo se da će učiniti naše vlasti. Evo ga ovdje gospodin premijer, i ministri, koji su vjerujući ljudi. Drago nam je da su sa nama ljudi koji su smijenili bivši režim, koji je pokazao primitivizam. Moram to reći tako, jer su se drznuli, ne samo da prekrše Milanski edikt koji je u temelju evropske civilizacije, nego i osnovnu ljudskost i poštenje - naglasio je Mitropolit Joanikije.

Mitropolit Joanikije je kazao da nije slučajno što Crkva cara Konstantina i caricu Jelenu zove ravnoapostolnim.

- Jer su oni dali slobodu hrišćanstvu, postali veliki ktitori. I od tada hrišćanstvo živi novim životom. I od tada se hrišćanstvo uključuje u sve tokove života i oplemenjuje cio život. I iz hrišćanstva je iscvjetala jedna jedinstvena kultura. A tu, naravno, prije svega mislim na istočno hrišćanstvo i na hrišćanstvo u našem srpskom narodu. Ono je iznjedrilo velike ličnosti: svetitelje, stavaraoce, književnike, vojskovođe, ratnike. Oni su branili svoju otadžbinu i svoj narod, i žrtvovali se za svoju vjeru i za svoj narod. Među njima su m,nogi i mnogi iz Crne Gore, iz Srbije i iz drugih srpskih zemalja. A to je sve naša zajednička istorija - poručio je Mitropolit Joanikije.

Vladika je ukazao i na značaj obnovljene Cetinjske Bogoslovije za Cetinje, Crnu Goru i za cijelu Srpsku pravoslavnu crkvu.

- Njeni đaci su danas sveštenici i episkopi na cijeloj jurisdikciji Srpske pravoslavne crkve, na svim kontinentima. I to nam je veoma drago - kazao je Vladika Joanikije.

Dodao je da je njemu posebno danas velika radost što tačno na 22. godinu od njegove episkopske hirotonije ima čast da služi u Cetinjskom manastiru.

- I da se prisjetimoi toga događaja koji je u mom životu zaista ključni kada je došao Njegova Svetost blaženog spomena svetopočivši Patrijarh Pavle sa arhijerejima i sa našim blaženopočivšim Mitropolitom Amfilohijem ovdje da izvrše episkopsku hirotoniju u vrijeme bombardovanja, u najtežem vremenu. Ali, krst nositi nama je suđeno. I hvala Bogu što je veliki Božji ugodnik Petar Drugi Petrivić Njegoš, Mitropolit crnogorski nas uputio kako treba da živimo i svoju vjeru svjedočimo. Njegove su riječi: Vaskrsenja ne biva bez smrti. To je, zapravo, njegovo ispovjedanje vjere pravoslavne. To je isto ono ispovjedanje koje su imali i sveti apostoli i Sveti car Konstantin i sveti mučenici, jer je, zaista, tek prava i puna vjera ona koja je spremna na stradanje - zaključio je Mitropolit Joanikije.

Blagosiljan je i slavski kolač, a onda je na kraju bogosluženja izabrani Episkop budimljansko-nikšićki g. Metodije Mitropolitu Joanikiju poželio dobrodošlicu “kući svojoj”.

- I hvala Bogu što nas je posle onog Velikog petka koji nas je zadesio u jesenje i zimske dane, i izguba koji nas je zadesio prestavljenjem blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, u ove radosne i vaškršnje dane obasjao vaskršnjom svjetlošću i novim vaskrsenjem i vašim dolaskom ovdje, u ovu kuću iz koje vi na neki način niste nikad ni odlazili - rekao je Vladika Metodije.

Rekao je da želi da kao što je pazio čuvao narod u Budimljansko-nikšićkoj eparhiji isto tako čuva i narod u Mitropoliji.

- Koji je jedan i dvojedan, jer je to isti narod. A pogotovo u ovome gradu Cetinju, da ga nekako svojom arhipastirskom i blagom rukom pomilujete i čuvate i da mu rane liječite i da ga privedete kroz sve ove svetitelje koji nas ovdje podržavaju sve ove godine Hristu Bogu našemu, vaskrslome, kome se nadamo, da ćemo se jednoga dana svi, ne više u ovome stanju trpljenja i podviga u kom provodimo dane na ovoj zemlji, nego u stanju trijumfa i nebeske radosti  svi okupiti i proslaviti Oca i Sina i Svetoga Duha - rekao je Vladika Metodije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!