БИСЕР ГРАД ПОД ЗЕМЉОМ: Ковачевића пећина у селу код Крупња крије тајне и остатке старе 60.000 година (ФОТО)

В. МИТРИЋ

09. 05. 2021. у 18:48

КОВАЧЕВИЋА пећина у рађевском селу Церова, која је све занимљивија,не само истраживачима, већ и туристима, споменик је природе који је држава заштитила.

БИСЕР ГРАД ПОД ЗЕМЉОМ: Ковачевића пећина у селу код Крупња крије тајне и остатке старе 60.000 година (ФОТО)

Фото: Приватна архива

Тајне које крије открили су мештани који су, још пре петнаестак година, копали и вадили земљу на путу кроз њу који води до неслућених лепота. Посао није ни лак, ни једноставан, јер све што се ископа мора да се носи 500 метара и избацује напоље. Међу онима који је прошао читаву њену дужину, око 960 метара, је туристички посленик Славко Живановић, који је то и камером овековечио.

- Има један део, где је пролаз низак, па буквално мора да се пузи - прича нам Славко Живановић. - Ипслати се и пузање да се види то силно благо. Можда да није било тих препрека, у минулим временима, да би неки од недобронамерних посетилаца много драгоцености уништили. Туристичка организација Крупња има велике пројекте, чији је циљ да се пећина среди и да буде на располагању посетиоцима из земље и иностранства,љубитељима природе и истраживачима.

У пећини се, по сведочењу Живановића, „смењују канали и дворане са сталактитима, сталагмитима, стубовима и разнобојним драперјем“.

- Издвајају се сталагмити од прозорног калцита - прича наш саговорник. Унутар пећине налази се и пећинско језеро, иза којег се, вероватно, наставља пећински систем. Откривени су остаци мањег неолитског насеља из 3500 године пре нове ере, налази из римског доба из четвртог века и неки из средњег века. Пећина је у далекој прошлости пружала уточиште разним животињама, па су у њеним наносима нађене кости пећинског медведа старе и око 60.000 година. У пећини живе и колоније слепих мишева.

Пећина, по Живановићевим речима, има неколико великих рукаваца који, такође,обилују лепотама и красотама.

O пећини је дивно,кроз репортаже, пре пет деценија сведочио наш легендарни новинар-путописац Милан Ковачевић у култној ТВ емисији „Караван“. Тада девојчица Ружа Ковачевић из Церове била је прво женско које је крочило у овај подземни „бисер град“. Ружа,сада, живи у Крупњу, посећује пећину и радује је увек долазак до стуба који је чувени Милан Ковачевић крстио као“Ружин стуб“.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)