ТЕРОРИСТИ ЛЕШИЈУ ПОДИЖУ МАУЗОЛЕЈ: На брду изнад великог Трновца, Албанци граде још једно обележје команданту тзв. ОВПМБ

Ј. С. - Ј. Ж. С.

09. 04. 2021. у 12:50

НЕ само да нису уклоњени, до сада подигнути споменик Ридвану Ћазимију познатијем као капетан Леши у Великом Трновцу и спомен-плоча Аћиф-ефендији у Новом Пазару, као што прописује Закон о ратним меморијалима донет још 28. јуна 2018, већ по сазнањима "Новости" ничe и нови!

ТЕРОРИСТИ ЛЕШИЈУ ПОДИЖУ МАУЗОЛЕЈ: На брду изнад великог Трновца, Албанци граде још једно обележје команданту тзв. ОВПМБ

Фото Ј. Стојковић

На месту погибије Ћазимија изнад Трновца гради се велики маузолеј посвећен овом команданту тзв. Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе. Грађевински радови на, како сазнају "Новости", импозантном објекту површине веће од стотину квадрата увелико су у току, а наводно су за то одобрене и дозволе!

До сада није донето ниједно решење о уклањању, а такве спомен-плоче се не налазе у јединственој евиденцији о ратним меморијалима. Локалне самоуправе нису поднеле иницијативу за њихово уклањање, што се, чини се, могло и очекивати, с обзиром на то да су те исте локалне власти и учествовале у њиховом подизању.

Председник општине Бујановац Нагип Арифи јуче није одговарао на наше позиве, али годинама уназад за сваку манифестацију или изградњу споменика сву одговорност су преузимали људи из Удружења ратних ветерана тзв. Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца (ОВПМБ), па се и овога пута они помињу као покретачи идеје.

Ридван Ћазими, Фото: Printskrin Youtube

Нико од званичника из Великог Трновца није желео да прича о овој теми, али величање култа убијеног терористе капетана Лешија траје већ деценијама у овом крају, па се спекулише да ће управо 24. маја, када се навршава 20 година од убиства Ридвана Ћазимија, маузолеј бити отворен.

Командант Ридван Ћазими био је један од четворице команданта терористичке ОВПМБ и командовао 112. бригадом, која је извела највећи број напада на српске снаге безбедности током сукоба 2000. и 2001. године на југу Србије.

ВЕЋ ИМА СВОЈЕ "ДАНЕ"

СВАКЕ године у овом крају се одржавају Дани капетана Лешија, у центру Великог Трновца постоји споменик, а на стадиону неки вид музеја чију поставку чини радни сто, стари рачунар, белешке, књиге, фотографије, застава Албаније, униформа и други лични предмети који сведоче о времену када је командант Леши предводио јединици са око 700 људи која је извела бројне нападе на снаге безбедности. Албанци кажу да је најважнији експонат џип у коме је убијен Ридван Ћазими, те ће он заузимати посебан део и у новом маузолеју.

У оквиру плана за повратак Војске Југославије у Копнену зону безбедности, команданти терористичке ОВПМБ Шефћет Муслију, Ридван Ћазими Леши и Мустафа Шаћири су 21. маја у Кончуљу, у присуству Шона Саливена, шефа канцеларије НАТО за Југославију, потписали споразум о мирној демобилизацији терористичке ОВПМБ. По том споразуму Војска Србије је требало да уђе у Копнену зону безбедности до 31. маја 2001. Три дана потом, Ћазими је убијен снајперским хицем. О његовом убиству се и данас распредају легенде. Према једној верзији убили су га Срби према другој Албанци.

Закон о ратним меморијалима предвиђа да споменици морају да буду у вези искључиво са "традицијом ослободилачких ратова Србије", а истовремено се забрањује подизање нових који симболизују губитак суверенитета, територијалног интегритета, целокупности, независности и слободе Србије. Савет за неговање традиције ослободилачких ратова основан је по слову овог закона и доносио је само решења о постављању спомен-обележја. Тако је одлучено да се постави ратни меморијал којим се одаје почаст припадницима војске и полиције Србије који су учествовали у борби на караули Кошаре 1999.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Skretničar

09.04.2021. 13:42

Ovde treba primeniti ruske metode: Pozoveš na razgovor starešine Trnovca i samo im kažeš. Ulazimo u detaljan pretres mesta sa sudskim nalogom ako u roku od 24 sata ne uklonite spomenik. Ne znam reakciju gazda bele robe ali vredi pokušati ?