ПЛАКАО САМ КАО КИША: У снимању филма учествовао и тамбураш Стеван Шајн Куса из Надаља код Србобрана

З. Рајић

24. 02. 2021. у 11:20

У ЕКИПИ која је у филму "Дара из Јасеновца" дочарала ужасе усташке империје зла био је и Стеван Шајн Куса, музичар из Надаља, села код Србобрана.

ПЛАКАО САМ КАО КИША: У снимању филма учествовао и тамбураш Стеван Шајн Куса из Надаља код Србобрана

Фото приватна архива

Иако је, како каже, током снимања било јасно да прича о страдању Срба, Рома и Јевреја у НДХ никог неће оставити равнодушним, филм га је, без обзира на то што је учествовао у његовом стварању, доста потресао.

- Знам све како је снимано, па ипак нисам могао да савладам емоције. Плакао сам као киша док сам гледао филм - каже Стеван, за "Новости", који је у остварењу филма "Дара из Јасеновца" играо "тамбураша 1" у седмочланом ромском оркестру, натераном да свира у бестијалној усташкој игри "римских столица".

ИСКУСТВО

"ДАРА из Јасеновца" је снимана у селу Колут код Сомбора, где је за потребе филма изграђен јасеновачки логор. Сцене у којима се појављује Стеван са својим оркестром снимљене су у старој циглани у Сомбору.

- Пропутовао сам као музичар целу Европу, али ништа не може да се пореди са доживљајем на снимању овог филма. То је незаборавно искуство - каже Стеван.

Фото приватна архива

Тамбураши свирају ужичко коло, док логораши трче около и морају да седну на прву слободну столицу кад злогласни Макс Лубурић заустави музику.

Ко не успе да седне, бива погубљен "србосјеком", који није поштедео ни тамбураша којег игра Шајн.

- Улогу сам добио случајно. Био је позван колега, који је, као и ја, гитариста и тамбураш, али је био заузет, па сам "ускочио" ја. Највећа ми је част што сам био део тог филма, који ће за сва времена сведочити о усташким злоделима - казао нам је Стеван.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)