КОНАЧНО ЋЕ НАЋИ СВОЈ МИР: Посмртни остаци хероја са Кошара Зорана Веселића , 22 године после погибије, биће данас сахрањени у Лаћарку

С. КОСТИЋ

05. 02. 2021. у 09:00

ПОСЛЕ 22 године од погибије, данас ће бити сахрањени посмртни остаци Зорана Веселића (27) из Сремске Митровице. Храбри младић је као војник у резерви, добровољац, погинуо на Кошарама, 19. маја 1999. године.

КОНАЧНО ЋЕ НАЋИ СВОЈ МИР: Посмртни остаци хероја са Кошара Зорана Веселића , 22 године после погибије, биће данас сахрањени у Лаћарку

Фото ЈКП "Комуналије" С. Митровица

Сахрана јунака са легендарне карауле на Проклетијама биће обављена уз највеће војне почасти на гробљу у Лаћарку. Допремање његових посмртних остатака, организовала је канцеларија Комисије за нестала лица Владе Србије уз подршку ЈКП "Комуналије" из Сремске Митровице.

Посмртне остатке Зорана Веселића, рођеног 1972. године, на сеоском гробљу у Лаћарку у 12 часова дочекаће и сахранити Стеван Петровић, ујак хероја са Кошара, јер је Зоранова мајка Ангелина у међувремену преминула и није дочекала да бар сину оде на гроб.

Ујак Стеван, у разговору за "Новости", каже да се те болне ране никада нису залечиле за њега и његову породицу.

- Сада су ми се после две деценије поново отвориле. Као данас, сећам се када ми је рекао, да се пријавио да као добровољац иде да брани земљу. Покушао сам да га одвратим од те његове одлуке, али није вредело, спаковао се, поздравио се са мном, бабом и дедом и отишао. Памтим и даље тај његов осмех на лицу, какав је имао тај последњи дан и не знајући да га више никада видети нећу - тихо говори Зоранов ујак Стеван.

Ујак сестрића Зорана описује као доброг младића, вредног, радног, који је увек био омиљен међу пријатељима. Тада је имао и свој посао, радио је на пословима одржавања у Општој болници у Сремској Митровици.

- Када је отишао редовно се он нама јављао телефоном, да је добро, да се не бринемо. Онда се само једно вече појавио на вратима куће војник, који нам је изјавио саучешће и рекао да је Зоран погинуо на Кошарама 19. маја те несрећне 1999. године. Све до сада ми нисмо знали где је његово тело - застао је са причом Стеван.

Фото Б. Антић

После дуге паузе, не скривајући болна осећања, уз велики, дубок уздах, казао је:

- Наш Зоран ће сада коначно да пронађе свој мир у породичној гробници. Имаћемо где свећу да му запалимо.

Зоран је своје детињство од малих ногу па све док није стасао у одраслог човека, живот проводио са ујаком.

- Отац Бранко му је преминуо осамдесетих година прошлог века, а његова мајка, односно моја сестра се касније преудала у Лаћарак. Зоран је, међутим, волео да живи са нама, са мојим родитељима, а његовим бабом и дедом: Станом и Радованом. Надживели су га, и ни они нису дочекали да му оду на гроб. Моја рођена сестра, Зоранова мајка, преминула је пре две године. Само она зна са којом тугом је живела све те године - каже Стеван.

ИДЕНТИФИКОВАН У НОВЕМБРУ 2019.

ПОСМРТНИ остаци Зорана Веселића пронађени су прошле године, а у новембру су идентификовани. Примопредаја његовог тела, била је прва у Приштини од септембра 2019. године, када су преузети посмртни остаци седам војника који су мучки убијени у бункеру у Ђаковици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)