ОРУЖЈЕ РАЗВИЈА, АЛИ РУКЕ ОБАРА: Инжењер Биљана Ерић из Трстеника освојила више од 50 медаља

С. БАБОВИЋ

02. 02. 2021. у 12:46

ОНА диже тегове теже од 100 килограма, а тешко да јој има равне у обарању руке.

ОРУЖЈЕ РАЗВИЈА, АЛИ РУКЕ ОБАРА: Инжењер Биљана Ерић из Трстеника освојила више од 50 медаља

Фото С. Бабовић

Биљана Ерић (30) из Трстеника, машински инжењер, запослена на одговорним пословима развоја наше војне индустрије у ППТ "Наменска" освојила је више од 50 медаља у спортском обарању руке и "пауер-лифтингу", спорту где је у дисциплини "бенч-прес" двострука државна шампионка.

Иако је неприкосновена у "мушком" спорту, а уважена у успешној индустрији где ради на развоју наменске технололгије, Биљана је увек сређена "под конац", па би када није у дресу и без тегова, мало ко претпоставио какву снагу има.

- Неки ми кажу: "Шта ће ти то што радиш? Мани се тог гвожђа." Али не обраћам пажњу.

Трудим се да објасним колико је спорт здрав - прича нам Биљана, победница два национална шампионата у "пауер-лифтингу" и освајач две медаље на Интернационалном купу у Бугарској у обарању руке. -

Спортови снаге, иако специфични, са много више такмичара од такмичарки, не искључују женственост. Волим и да носим штикле и да се шминкам, али, ето, нисам рођена да играм балет.

Фото С. Бабовић

Биљана је завршила Техничку школу у родном граду. Потом је са просеком 9,26 дипломирала на Високој техничкој школи, а са свим десеткама, завршила и специјалистичке студије на смеру информатичких технологија. Од 2016. ради у ППТ Наменска.

- Мој посао конструктора је да правим документацију, моделирам производ и пратим га, од "рађања", кроз процес производње, као што то раде и колеге из нашег Сектора развоја - каже Биљана.

- Нас је 17 жена међу 90 запослених у том одговорном сектору. Врло је креативан посао, али психички и ментално често исцрпљујући јер је увек неопходна максимална концентрација. Радимо са оружјем, грешке не смеју да се допусте, одговоран си ако погрешиш, било да је реч о гранати или "Малом Милошу".

МОМКУ НИЈЕ СВЕЈЕДНО

МЕЂУ највећим Биљаниним навијачима је њен момак Никола. Повремено је прати на такмичењима, али трстеничка шампионка верује да му и није свеједено док је гледа како обара руку, или када диже тегове. Ипак, како каже, разуме њену посвећеност спортовима снаге.

Биљани је ППТ Наменска, одакле је потекла и министарка привреде Анђелка Атанасковић, друга породица. Обожава свој посао и каже да јој управо физички напорни спортови које тренира помажу да буде боља у послу.

- Млађи брат је 2016. отпочео тренинге обарања руке, па сам из радозналости, почела да спарингујем. После месец и по тренирања, учествовала сам на Државном првенству у Новом Саду и била четврта. Знам да није реално, али била сам разочарана - искрена је Биљана.

Фото С. Бабовић

Она, готово пет година, не зна за неуспех на такмичењима. Учествовала је на већини турнира у Србији и освајала медаље. Само 2019, одмеравала је снаге у обарању руке на 10 такмичења, освојила бронзу на Светском купу у Мађарској и две медаље у обарању и левом и десном руком на Купу у Загребу. Тик пред избијања епидемије, прошлог фебруара, била је друга и трећа у Бугарској.

У ТЕРЕТАНИ МАСКА ОБАВЕЗНА

ОД избијања епидемије ковида 19, Биљана Ерић са својим колегама тренира у теретани уз посебне мере. Обавезно сви носе заштитне маске, највише их је петоро у просторији, на прописаним су дистанцама и стално дезинфикују справе за вежбање.

- Како су тренинзи за обарање руке у ствари "пауер-лифтинг", ког чине три дисциплине: дизање тегова из чучња, "бенч-прес" и мртво дизање, одлучили смо да се озбиљније посветимо и том спорту - каже нам Биљана. - Тако је од Клуба спортова снаге "Хук", настао истоимени Пауер-лифтинг клуб, а ја сам од пре пар месеци председница, будући да је наш велики шампион Владимир Савић постао председник Спортског савеза Трстеника. Имамо 15 активних чланова и чак пет државних првака. Два злата у овом спорту освојила сам на државним првенствима, такмичим се у категорији сениорки до 84 килограма. Специјалиста сам за "бенч-прес", дизање тегова са клупе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)