ХЕРОЈСКА БИТКА МЕДИЦИНАРА И ПАЦИЈЕНАТА: Репортери "Новости" први у "црвеној зони" нове ковид-болнице у Крушевцу (ФОТО/ВИДЕО)

С. БАБОВИЋ

25. 01. 2021. у 20:19

НА СВЕ заборавите када уђете у "црвену зону", тада су вам важни само пацијенти. Овако за "Новости" говори Наталија Ристић (25), најмлађи лекар нове ковид болнице у Крушевцу, поред оне у Батајници, једине специјализоване здравствене установе у Србији намењене искључиво за лечење пацијената оболелих од вируса корона.

ХЕРОЈСКА БИТКА МЕДИЦИНАРА И ПАЦИЈЕНАТА: Репортери Новости први у црвеној зони нове ковид-болнице у Крушевцу (ФОТО/ВИДЕО)

Фото С. Бабовић

Млада лекарка од 20. децембра води најтеже битке за пацијенте у овој медицинској установи. У данима док Србија спроводи масовну имунизацију, пацијенти на овдашњем Одељењу интензивне неге бију битку за живот. Њихов, и труд лекара је велики, немерљив. Наша сагороница каже да су сви хероји - и медицински радници и пацијенти. Др Наталија је дипломирала прошле године, државни испит положила пре три месеца, а радни задатак у пуној "ратној опреми", први јој је у животу. Због искуства са ковидом 19, размишља да специјализира анестезиологију.

- Никада нећу заборавити сузе пацијенткиње која ме, напуштајући Интензивну негу, хвата за руку и говори: "Идем кући одавде". Е, тај тренутак, када знате да сте помогли да се сачува људски живот, нема цену... - прича Наталијина колегиница, Тамара Димитријевић (26), медицинска сестра-анестетичар Клинике за анестезиологију и инвазивну терапију КЦ Ниш, која је у ковид систему пуних девет месеци. - Патологија ове болести сада је позната, трудимо се да што више помогнемо пацијентима и медицински и немедицински, пружајући има и психичку подршку.

Медицинари ковид-болнице у Крушевцу, која је прве пацијенте из Расинског округа, али и болеснике из градова јужно од Београда, са Космета, централне, југоистичне, западне Србије почела да прима 21. децембра, 2020. дежурство почињу у зеленој зони. Екипу "Новости" спровели су кроз свој сваки корак: дезинфекција целог тела, пролазак кроз дезинфекционе тунеле, први пар заштитних рукавица, скафандер, па други пар рукавица, заштитна маска, визир.... Једва да и дишемо, али потврдно одговарамо на питање "Да ли нам је удобно". Стид је одговорити другачије јунацима који сваког дана, месецима лече људе.

У тријажном сектору затичемо више пацијената на болничким креветима, слободне постеље чекају пацијенте за први преглед, како би се одредило на које ће одељење. А то су у ковид-болници - интензивна и полуинтензивна нега. У тренутку када је екипа "Новости" била у болници, 80 тешких и средње тешких болесника било је на лечењу. Неко тражи воду, неко би да се окрене на другу страну. Плућна инфекција неретко отежава основне покрете.

- Све боли - кажу нам.

Просто је нероватно како медицинари кроз сву опрему чују пацијента када их дозива. После неколико минута схватамо да су се извештили у тој мери да реагују само на израз њиховог лица.

У ФУНКЦИЈИ - 150 РЕСПИРАТОРА

ТРИ нове зграде, дијагностички центар, одељења интензивне неге са укупно 500 постеља, централни су објекти ковид-болнице у Крушевцу. У комплексу је у функцији 150 респиратора, 150 монитора за праћење виталних параметара, инфузионе и пумпе за прехрану, централни систем на коме се прати стање сваког пацијента, два стабилна и два покретна рендген-апарата...

У болничком кругу касарне "Расина", која је лоцирана у насељеном месту Паруновац на периферији града, изграђено и складиште за медицинске гасове, мегацин, дистрибутивна кухиња, котларница... Радови на уклањању старих објеката унутар круга касарне почели су прошлог лета, а цео посао завршен је у рекордном року.

На интензивној нези нема ни жамора. Чују се само откуцаји срца и рад респиратора. И шуштање заштитне опреме. Медицинари једном оком гледају у пацијенте, а другим у мониторе. За централним пунктом читав ред модерних уређаја који очитавају виталне функције пацијената.

- Јако је добро што се кренуло са вакцинацијом становништва, надам се да ће се све добијати по плану и да ћемо до лета завршити са епидемијом - каже др Владан Цветановић, директор ковид-болнице у Крушевцу. - Што се наше организације рада тиче, задовољаван сам.

У ковид-болници у Крушевцу примљено је 120 лекара и око 500 медицинских техничара и сестара. Стално је присутно и од 50 до 60 већ уиграних професионалаца из КЦ Ниш, под чијом ингеренцијом и ради крушевачка болница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)