“НОВОСТИ” СА СРБИМА У КОСТАЈНИЦИ: Преживели смо страхоте рата, и ову ћемо муку победити

Срђан МИШЉЕНОВИЋ

18. 01. 2021. у 12:00

ТАЈ 29. децембар прошле године остаће црним словима уписан у историју општине Костајница, у Републици Српској. Земљотрес који је погодио суседну Петрињу, у Хрватској, удаљену око тридесетак километара, уништио је у Костајници стотине објеката. Званично, око 600 објеката је претрпело штету, а 45 кућа мора бити што пре срушено јер је штета тотална.

“НОВОСТИ” СА СРБИМА У КОСТАЈНИЦИ: Преживели смо страхоте рата, и ову ћемо муку победити

Фото С. Мишљеновић

Стотине људи су напустиле куће и налазе се код родбине и пријатеља. На први поглед када се уђе у град, осим неколико жутих трака око неколико кућа и неколико, голим оком видљивих оштећења на зидовима, нису прави доказ ужаса који су проживели мештани Костајнице. На њиховим лицима, док разговарају са репортерима "Новости", виде се грч и страх. И сам пролазак камиона и стварање буке одмах буде асоцијацију на земљотрес.

- Многе куће у Костајници још су читаве и нису се срушиле јер их држе фасаде. У самом граду можеш видети само неколицину димњака, сви остали су порушени - почињу причу породице чије су куће тотално уништене.

ЗАЉУЉАЛО КАД ЈЕ ПРЕУЗЕО ДУЖНОСТ

НИКОЛА Јањетовић, нови начелник Костајнице, преузео је дужност 29. децембра, само сат времена пре земљотреса.

- Преузео сам дужност и, таман када сам планирао шта ћу прво да радим, кад - крш и лом. Сат времена нисам званично био начелник, а већ је Костајницу погодио најјачи земљотрес у историји - присећа се Никола.

Међу њима су и Тривунџе и Самци. Остали без кућа. Нови дом су им контејнери...

- Пре две године смо купили кућу. Подигли кредите и супруга и ћерка и ја. Сада, две године касније, имам рушевину у центру града, која не знам ни сам како још стоји - говори нам Горан Самац.

У кући - попуцали сви зидови. Оштећења видљива на зидовима у свим собама. Попуцали и носећи зидови. Жута трака је око куће, уз натпис за рушење објекта.

- Уместо топлог дома, сада боравимо у контејнеру. Тамо смо смештени супруга и ја. Ћерка ради у Новом Граду, па нам је лакше бар због ње. Надам се да ћемо што пре поново бити у својој кући - прича Горан.

Породица Радована Тривунџе, након голготе и избеглиштва из Хрватске, скрасила се у Костајници. Мењали су за то време десетак кућа, све док прошле године нису купили своју. На кућу су ставили нову столарију. Спремили се да на пролеће ураде и фасаду.

- Све је срушено! На кући је остала само нова столарија. Нема читавог зида. У тренутку земљотреса у кући су били жена Радојка, син Далибор и мајка ми Раденка. Ни они сами не знају како су успели да побегну - каже Радован.

- Преживели смо све, па и ово ћемо, али да је тешко, јесте. Бићемо сада неко време у контејнеру - каже Радојка.

Од тог 29. децембра све ноћи су непреспаване за новог начелника Костајнице Николу Јањетовића:

- Штета је огромна. Још се утврђује тачно стање. И зграда општине има огромна оштећења. Попуцала је на сваком спрату, али шта је ту је, морамо сад подићи наш град - истиче начелник Никола.

У земљотресу су оштећени и објекат средње школе, вртића и парохијски дом. Зграда парохијског дома је стара 140 година и издржала је многа тешка времена, али земљотрес је нанео огромну штету у унутрашњости. Петар Макарић, костајнички парох, каже да остаје са попадијом у парохијском дому и са народом.

СВАДБА УПРКОС СВЕМУ

ПРИЧА нам Радован Тривунџа да су планирали ове године свадбу сина Далибора и његове девојке Иване.

- Нећемо одустати од свадбе! А, искрено се надам да нас неће Република Српска заборавити. Помоћ стиже са свих страна и то ми даје снагу да ускоро можемо очекивати и радове на нашој кући - каже Радован.

- Завладала је апатија међу људима. Велики страх је присутан. Ипак, надамо се уз Божју вољу и добре људе, да ћемо превазићи и ова тешка времена - говори нам парох Петар.

Овдашњи омиљени глас, Марија Адамовић, уредница и водитељ на Радио Костајници, каже да и након двадесет дана од земљотреса још увек осећа страх чим чује неку буку.

- Када је земљотрес заљуљао, све је попуцало у нашем студију. Срушили се и антена и димњак - присећа се Марија.

Два дана је требало екипи са радија да се поново успостави програм. Прво јављање имала је баш Марија. "Задовољство ми је што сам опет са вама", рекла је и бризнула у плач у живом програму Марија Адамовић.

- Баш ми је било тешко у том тренутку. Много лоших ствари је овај народ прегурао, па сад и земљотрес на све муке - каже Марија.

Тло се још не смирује, грађани су били на новим мукама 6, 9, па 15. јануара, кад је земљотрес поново јаче "ударио" на Петрињу...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)