ВОЛЕО БИХ ДА ИМАМ ОВЦЕ КОЈИ БИХ ЧУВАО: Тежак живот Драгослава (9) са мамом - без икаквих примања

Новости онлајн

18. 12. 2020. у 15:20

ВОЛЕО БИХ ДА ИМАМ ОВЦЕ КОЈИ БИХ ЧУВАО: Тежак живот Драгослава (9) са мамом - без икаквих примања

Фото: Принтсцреен/РТС

ОВИХ дана цивилна заштита, локална самоуправа и Црвени крст из Ивањице обилазе угрожене мештане у удаљеним сеоским домаћинствима. Пре снегова односе пакете хране, лекове и помоћ, све што им је потребно за живот у планини.

Уским путевима до села на Јавору споро се стиже. Милојевићи су од првих кућа у Кушићима удаљени двадесетак километара. Деветогодишњи Драгослав са мајком Алмом, без икаквих примања, живи у тешким условима, али нема великих жеља.

Каже да би волео да има и козе и овце које би чувао.

- Да их учувам овде и да преставимо жицу и нека их. Укључимо чобаницу, ако неко прође ухвати струја и оде - прича за РТС Драгослав.

Драгослав нема ни компјутер ни телевизор, а у школу не иде јер од како му је отац преминуо, нема ко да га вози. Једину помоћ има од стрица који их повремено обиђе.

- Спремио сам им дрва, огрев, спремио сам доле и привуко сена да имају за коња. Коњ им треба за дрва и то, шта ћемо, краву су имали, крава им је пропала, теле остало - каже Радмил Милојевић.

У планинском крају ивањичке општине тешко се живи, па помоћ у основним животним намирницама и средствима за хигијену доста значи, али и лепа реч и пружена рука.

- Значи ми, доста лоше функционишемо. Нема продавнице, нема превоза, нема ништа, ја сам болестан, треба ми превоз, а превоза нема - каже Драгослав Ресимић из Ерчега.

Фото: Принтсцреен/РТС

Помоћ стиже у ивањичка села

- Завеје, снегови никуд не можете. Не може ни да дође колима, све пешке и ето ти. Деца кад у школу иду све плаћаш превоз наниже и навише и то - каже Драгана Ресимић.

На списку волонтера Црвеног крста је око три стотине социјално најугроженијих породица које редовно обилазе.

- Сваког дана негде око три екипе, десетак људи скоро сваког дана по читав дан су на терену, тако да огроман терен, али ми заиста излазимо на крај с тим добро, јер имамо заиста добру подршку локалне самоуправе и свих осталих институција - каже Марко Андрејевић из Црвеног крста.

И пре него што снегови окују рашткана ивањичка села, пакети помоћи ће стићи на кућни праг свих породица којима су потребни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)