МУРАЛИ ИРИНЕЈУ У ЧАСТ: У Суботици и Београду освануо лик почившег патријарха

Ј. Л.

26. 11. 2020. у 22:33

МУРАЛИ ИРИНЕЈУ У ЧАСТ: У Суботици и Београду освануо лик почившег патријарха

Фото Ј. Л.

У ЦЕНТРУ Суботице, на старом здању на углу Улице Ђуре Ђаковића осликан је мурал у част блаженопочившем патријарху српском Иринеју.

Осим портрета преминулог поглавара Српске православне цркве са белом камилавком на глави и жезлом у руци, насликан је и део Храма Светог Саве где је патријарх минуле недеље сахрањен.

Мурал је осликала група младића из најсевернијег града Србије, који су желели да остану анонимни. Како сазнајемо, пре но што су се латили посла добили су неопходну дозволу Међуопштинског завода за заштиту споменика, јер се зграда, некадашња Берза рада и једна од малобројних у стилу модерне, налази у заштићеном језгру града.

Судећи по првом реакцијама, велики број Суботичана је поздравио овај потез. Сматрају да је мурал слика и прилика онога за шта се патријарх Иринеј увек залагао а то је љубав према ближњима ма које вере и нације они били.

- Свиђа ми се како је урађен и мислим да ће се људи временом навићи на њега, да ће се уклопити у амбијент - рекла нам је Суботичанка Милица В.

Блаженопочивши патријарх Иринеј је Суботицу посетио крајем априла 2017. године, када је обишао Општу болницу, а уприличен му је и пријем у Градској кући. Том приликом поручио је да је идеал хришћанства складан живот свих народа који живе на истом простору, а Суботица је град који се руководи њиме.

Мурал посвећен патријарху освануо је и у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)