ПОБЕДИО ВИРУС ПА ПОСТАО ДОБРОВОЉАЦ: Др Никола Милојевић из Крушевца, један од најмлађих хероја епидемије

Софија Бабовић

22. 11. 2020. у 12:00

БРИНЕ само то да нећемо имати где да смештамо и лечимо пацијенте. Чекаонице су пуне, проширује се број постеља, отварају нова одељења. Надам се да нећемо бити у ситуацији да, као у Београду, шаљемо пацијенте у друге градове. Дотле нисмо дошли и то можемо да спречимо ако се придржавамо прописаних мера. Брине ме и што не слушамо, помало смо тврдоглав народ. Тек када се неко разболи, онда сагледава да је вирус корона озбиљна ствар.

ПОБЕДИО ВИРУС  ПА ПОСТАО ДОБРОВОЉАЦ: Др Никола Милојевић из Крушевца, један од најмлађих хероја епидемије

Фото С. Бабовић

Овако, за "Новости", сведочи др Никола Милојевић (28) из Крушевца, специјализант друге године интерне медицине, један од најмлађих хероја епидемије вируса корона у Србији, који је и сам победио ковид 19. Управо се после прележане болести добровољно јавио да ради у тзв. цреној, ковид-зони на Инфективном одељењу крушевачке опште болнице! Каже да се на тај чин одлучио јер има антитела и верује да својим знањим може да помогне.

И како смо се уверили у ковид-зони, он и те како помаже.

- Иначе, запослен сам на Интерном одељењу, у априлу сам, током првог таласа, био у пратњи пацијента приликом транспорта за Београд, и када се испоставило да је пацијент позитиван на ковид, провео сам у изолацији 14 дана - каже др Никола Милојевић. - Нисам тада био заражен, али сам крајем јуна приметио симптоме. Тада су резултати теста показали присуство вируса. Поново сам био у изолацији и ту сам успео да победим болест. Нисам се бринуо за себе, лекар сам, то ми је позив. Само сам размишљао о рођеном брату, јер су он, братанац и снаја добили симптоме после мене. Вирус сам победио у поновној изолацији.

НЕ ЗНАМО ДУГОРОЧНЕ ПОСЛЕДИЦЕ

- МОЖДА су проценти умирања у епидемији ковид 19, око два одсто, условно "мали", али су највећи могући за преминулог и његову породицу - упозорава др Милојевић. - И то је само тренутна стопа смртности, јер ми не знамо још увек ништа о дугорочним последицама вируса, секвенце вируса тек упознајемо.

Др Милојевић сведочи да има још увек замор при већем напору. Кондиција се није вратила и то је, предочава, искуство многих пацијената који нису имали тешку клиничку слику. После три недеље лечења, које је завршено успешно, Никола је затражио да се са Интерног пребаци на Инфективно одељење.

- Није нимало лако, али сви се заједно боримо - прича нам млади специјализант. - Тешко је када видите озбиљне инфекције код младих људи. То су моји вршњаци, неколико година млађи или старији, а практично, немају плућа.

Фото С. Бабовић

Др Никола Милојевић од краја јула ради на пријему, праћењу, тумачењу налаза, кориговању терапије, ултразвучнуој дијагностици ковид пацијената. Каже да се упркос свему, ниједног тренутка није покајао што је изабрао животни позив лекара. Када нам је испричао и како је дошло до тога да изабере медицину, било нам је јасно и зашто. Старије колеге сведоче да је Никола један од најталентованијих лекара млађе генерације. Медицински факултет у Нишу завршио је са просеком 9,91! Каже да је имао ту част да буде стипендиста града Крушевца, као и да добија "Доситејеву стипендију", намењену само најбољим студентима Србије.

- Специјализација траје пет година, а планирам супспецијализацију кардиологије, имам и среће да се укључен у почетке рада ангио-сале у Крушевцу - каже др Никола Милојевић, који је међу пацијентима Интерног одељења врло брзо постао омиљен.

ВИШЕ ОД 20 МЛАДИХ ЛЕКАРА

ДР Весна Стевић Гајић, директорка Опште болнице у Крушевцу, каже да је у ковид-зони ангажовано више од 20 младих лекара, специјализаната, тзв. секундараца.

- Млади људи у нашој установи нам много значе, они су пуни елана, енергије, знања - истиче др Стевић Гајић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)