БАГРЕМОВ МЕД ЗА МЕДАЉЕ: Александар Стевановић (33) из Параћина, пет година се бави пчеларством и сакупља награде

Зорана Рашић

08. 11. 2020. у 17:03

БАГРЕМОВ МЕД ЗА МЕДАЉЕ: Александар Стевановић (33) из Параћина, пет година се бави пчеларством и сакупља награде

Александар Стевановић у свом пчелињаку у брдском селу Бусиловац / Фото З. Р.

МАДА себе још сматра почетником у пчеларству, иако се тиме бави пет година, Александар Стевановић (33) из Параћина освојио је на Новосадском сајму Велику златну медаљу за квалитет багремовог меда. Међународна манифестација није одржана, али оцењивање квалитета меда јесте.

То је било треће злато које је добио ове године. Прво је стигло са међународног такмичења које је организовало Удружење пчелара "Стиг" из Малог Црнића, а наредно из БиХ, из Тузле, где је оцењивање меда организовало пчеларско удружење "Нектар".

ВРХУНСКИ мед производи од 2015. године. Квалитет има приоритет над квантитетом, па је млади пчелар нанизао много награда. На оцењивање шаље увек багремов мед који је изазов за сваког пчелара јер мора да буде сто одсто "чист".

- Први пут сам мед послао на такмичење пре три године, да бих проверио његов квалитет, да видим да ли је поднебље где чувам пчеле добро, да ли ми је добра технологија пчеларења - прича Александар.

За багремов мед је, истиче, важно да се не помеша са нектаром других биљака:

- Мед из Србије је изузетно цењен, у Европи мешају свој ливадски мед са нашим багремом да би му поправили квалитет.

Није одустао од учења...

- Пратим предавања пчеларског удружења у Параћину, набављам стручну литературу, размењујем искуства.... Пчелар мора бити одговоран, педантан и да стално учи. Једино тако се добија врхунски мед - тврди Александар.

ПЧЕЛИЊАК му се налази у брдском селу Бусиловац, у дворишту очеве старе куће. Обилази га према потреби. У сезони више пута недељно, а зими не чешће од једном или два пута месечно. На лицу места пчеле свакодневно надгледају бака Живка и отац Бранислав. Бака има 91 годину и задужена је да пчелама обезбеђује свежу воду.

ПЛАНИРА да производњу прошири, па због тога све више у пчеларење упућује супругу Јасмину. Њих двоје живе у Параћину и обоје су запослени. Имају и двоје мале деце, Нађу и Немању, Александар ради по сменама, али за пчеле увек налазе времена.

Све Александрове награде / Фото З. Р.

- За наредну годину планирам да дуплирам број кошница. Имам их 33, а изројићу још толико јер ми је намера да полако пређем у професионалце, да имам више стотина кошница, да кренем и са другим пчелињим производима, јер пчеларство није само мед - каже амбициозни саговорник.

Он има регистровано пољопривредно газдинство, па већ користи државне субвенције по кошници.

ПЧЕЛАРСТВО УЧИО ОД СТРИЦА

Још се прадеда бавио пчеларством, а он је занат учио од стрица Драгољуба. Кренуо је са три кошнице и напредовао полако, за пет година дошао до 33 кошнице.

- За разлику од већине пчелара, који одмах повећавају бројност због веће зараде, мени је први циљ био квалитет. Желео сам потврду да ми је мед врхунски, па зато немам проблем да га продам. Пчелињак ћу оставити својој деци за будућност ако буду желела да се тиме баве - каже Александар Стевановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)