У ПРАЊАНЕ СЛЕТЕО ПРВИ АВИОН: Радови на изградњи аеродрома на Галовића брду У ПУНОМ ЈЕКУ

В. ИЛИЋ

10. 09. 2020. у 16:00

У ПРАЊАНЕ СЛЕТЕО ПРВИ АВИОН: Радови на изградњи аеродрома на Галовића брду У ПУНОМ ЈЕКУ

Фото Фондација "Халијард"

НА аеродрому у Прањанима јуче је успешно обављено и прво пробно слетање!

Радови на изградњи аеродрома на Галовића брду, где су пре 76 година слетали савезнички авиони којима је евакуисано више од 500 америчких пилота у највећој спасилачкој мисији у Другом светском рату названој "Халијард", у пуном су јеку и приводе се крају. Раван на Галовића брду већ је добила обрисе правог аеродрома, који ће бити у облику авиона са раширеним крилима. Ту је и новоизграђена аеродромска писта дуга око 650 и широка 60 метара.

Према речима Зорана Илића, помоћника министарке грађевине, саобраћаја и инфраструктуре за ваздушни саобраћај, који је уједно и пилотирао првом летелицом која је у Прањане слетела после седам и по деценија - писта је урађена одлично.

Фото Фондација "Халијард"

- Презадовољан сам квалитетом радова, писта је урађена одлично, а када цео комплекс буде завршен заиста ћемо сви имати чиме да се похвалимо, а пре свих Прањани и мештани читавог овог краја - рекао је Илић.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић најавила је приликом обиласка изградње писте, да ће сви неопходни радови бити завршени средином септембра.

- Верујем да ћемо 19. септембра, са председником Србије Александром Вучићем и представницима америчке администрације обележити тај дан - казала је министарка Михајловић.

СВЕЧАНОСТ

ФОНДАЦИЈА "Халијард", која никада није заборавила спасилачку мисију у Прањанима, и која је увек помагала овај крај, на свом фејсбук-профилу и "Јутјубу" објавила је снимке из ваздуха простора на Галовића брду, где се изводе радови. У Фондацији се надају да ће на годишњицу обележавања мисије у Прањанима бити уприличена права свечаност, када ће овде слетати и полетати авиони.

Шеф градилишта Слободан Мајсторовић потврдио нам је да градња тече планираном динамиком, као и да се ради квалитетно и по свим задатим стандардима, што је показало и успешно пробно слетање.

За мештане овог краја слетање првог авиона био је прави празник. Кажу да их изградња аеродрома подсећа на приче њихових старих уз које су одрастали и у шали додају да је једина разлика што се пре 76 година радило под окриљем ноћи и тајно, а сада о градњи аеродрома зна цела Србија.

ПРОБА Зоран Илић, Фото приватна архива

- После толико времена и обећања коначно се остварио и наш сан, осим званичног извођача радова помогли смо сви. Жеља нам је да ово наше место оживи, али и да подвиг наших предака не буде заборављен - вели Милета Раилић. - Први авион који је слетео дочекали смо аплаузом и једва чекамо да аеродром заживи у пуном капацитету. Није било сумње, јер радови теку даноноћно.

Фото В. Илић

Осим писте, у плану је изградња меморијалног комплекса који ће чинити музеј, две конгресне сале и хелидром.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)