ОД РОЂЕЊА У БОЛНИЦИ: Миа има само четири године, никада није ходала, нити потрчала, а болесна кичма јој притиска нејака срце и плућа

З.Рашић

03. 09. 2020. у 11:30

ОД РОЂЕЊА У БОЛНИЦИ: Миа има само четири године, никада није ходала, нити потрчала, а болесна кичма јој притиска нејака срце и плућа

Фото З.Рашић

ЗАМИСЛИТЕ да од рођења живите у болници, да су вам другари лекари и медицинске сестре, а не вршњаци, да никад нисте ходали, потрчали, шутнули лопту... Девојчица (4) има сколиозу. За операцију у Турској фали три милиона динара. Владан Вугделија пешачиће од Ресавице до Параћина да би помогао оболелом детету

Четворогодишња Миа Жикић из Параћина нема потребе да ово замишља - она баш тако живи.

Од десетог месеца је на Клиници за рехабилитацију у Београду. Тек последњих месеци, због короне, са својом је породицом, код куће. Промени положај тела у кревету ако је окрене њена мајка Милена, седне ако је мајка подупре јастуцима, или се усправи тек ако јој навуче мидер.

Крупне очи гледају и као да моле за помоћ, а из уста изађе тек покоја реч, иако је у узрасту кад би требало весело да трчкара и чаврља. "Новости" су већ писале о овој девојчици која има тешку сколиозу кичме. Мада су јој још прошлог септембра лекари из клинике "Ачибадем" у Истанбулу наложили хитну операцију, 50.000 евра за њену породицу је недостижан сан.

Преко Фондације "Александар Шапић" прикупљена је отприлике половина новца. Сваки дан је, међутим, све тежи. Миина кичма се све више криви и урушава. Притиска унутрашње органе, посебно срце и плућа. Родитељи су све очајнији, а Истанбул предалеко.

Фото З.Рашић

Миа само уз мидер може да стоји

Зато је Владан Вугделија, хуманиста из Параћина, осмислио начин да анимира људе да се још око три милиона динара сакупи што пре. Он ће у петак, 4. септембра, кренути у пешачки маратон од његове родне Ресавице до Параћина.

ПОМОЋ ПУТЕМ СМС И РАЧУНА

ДА би се што пре сакупио новац за операцију, најједноставније је уписати 608 и послати СМС на 3030. Рачуни за уплату су: динарски: 160-533494-94, девизни: 00-540-0002852.8; ИБАН: РС35160005400002852867; SWIFT/BIC: DBDBRSBG

- Акцију сам назвао "Километри за Миу". Препешачићу пут од четрдесетак километара. То је подршка прикупљању помоћи за лечење моје мале суграђанке којој је једина шанса да прохода у Турској. Свако ко жели да буде део ове приче слањем СМС поруке, или уплатом донације на рачун Фондације "Буди хуман", симболично ће купити километре овог маратона - каже Вугделија, дипломирани правник запослен у Руднику "Рембас" у Ресавици.

Фото З.Рашић

Владан Вугделија

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ferrke

03.09.2020. 12:29

Moj sin ima 26 godina, ni on nije prohodao ni kilometar, ceo dan i noć leži.A ja sam sam ,sa njim. Majka mu je umrla kada on napunio 18.godinu. Ima cerebralnu paralizu ,zahvala lekaru kod rođenja. Od kog tražim ja pomoć? (Tuđa nega dolazi.)Nismo bili na ulici već 4 godine, da nastavim? Ja kuvam,spremam itd...Živimo tiho a vi zdravi uživajte plodove života.(oprostite to mi je 1 prvi slučaj da ovo napišem.)