НАШАО НЕПРОЦЕЊИВО БЛАГО: Драгиша из села у Књажевцу сређивао своје двориште, а открио невероватну ствар

В. Ђ.

13. 08. 2020. у 12:00

НАШАО НЕПРОЦЕЊИВО БЛАГО: Драгиша из села у Књажевцу сређивао своје двориште, а открио невероватну ствар

Жртвеници посвећени Марсу и Дијани/ Фото В. Ђ.

СРЕЂУЈУЋИ двориште своје породичне куће, у књажевачком селу Равна, Драгиша Јовановић, из тог места, срушио је стару страћару и у њеним темељима пронашао део жртвеника посвећен римском богу рата Марсу, непроцењиве вредности.

- Драгиша је одмах позвао завичајни музеј - прича нам Милена Муминовић, кустос-археолог музеја у Књажевцу. - Одмах смо установили да је реч о делу жртвеника посвећеног богу Марсу, који потиче из периода између првог и трећег века нове ере. Пронашли смо и комаде надгробног споменика, као и делове других археолошких предмета.

Јовановић је тај проналазак одмах поклонио Музеју, у коме је прошле године, док су истраживали остатке Timacum Minus-a, најстаријег римског војног утврђења у Србији, пронађен и део жртвеника, готово у потпуности очуван, који је посвећен Јупитеру, врховном богу код Римљана.

- Оно што је запрепашћујуће јесте да је већина кућа у Равни изграђена управо од делова са Timacum Minus-a - објашњава Муминовићева. - Људи су, једноставно, узимали камене блокове и са тог непроцењивог археолошког локалитета и од њих правили куће, штале, амбаре...

- Timacum Minus открили су седемдесетих година прошлог века археолог Петар Петровић, из Археолошког института у Београду, и кустос-археолог Светозар Јовановић, из завичајног музеја у Књажевцу - додаје наша саговорница. - Реч је о римском утврђењу, у коме је било смештено око 1.000 војника, који су бранили руднике сребра, који су се налазили у непосредној близини.

Милена Муминовић / Фото В. Ђ.

Муминовићева каже да је истражен тек мали део Timacum Minus-а, и да је велика мистерија шта се све крије под земљом у околини овог римског утврђења.

- Сви предмети које смо пронашли на Timacum Minus-у су непроцењиве вредности - објашњава кустос-археолог. - Ипак, најочуванији су жртвеници посвећени богу Марсу и богињи лова - Дијани. А, ко зна шта се све крије у околини овог, најстаријег римског утврђења у Србији.

ДИВЉИ АРХЕОЛОЗИ

МУМИНОВИЋЕВА каже да им највећи проблем представљају "дивљи археолози", који "наоружани" детекторима за метал испитују Timacum Minus у потрази за накитом. Међутим, она каже да су се у то доба користили бронзани новчићи, тако да такви људи само бесомучно уништавају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)