ОТКРИЋЕ СВЕТСКИХ РАЗМЕРА У СРБИЈИ: Археолози у земљи пронашли "богињу" стару 7.000 година

С. Бабовић

14. 07. 2020. у 09:45

ФРАГМЕНТИ још једне фигуре откривене у Витковачком пољу код Александровца стари су 7.000 година!

ОТКРИЋЕ СВЕТСКИХ РАЗМЕРА У СРБИЈИ: Археолози у земљи пронашли богињу стару 7.000 година

Фото: С. Бабовић

Реч је о рукама, ногама и деловима постоља још једне богиње, која је откривена током археолошких ископавања прошле године, али су детаљне анализе тек окончане и потврђују да је реч о открићу светских размера.

Влажна земља сачувала је делове "нове" фигуре, а очекује се да ће у истраживању које би требало да се настави крајем јула, пронаћи и главу и труп.

Ово су јуче, ексклузивно за "Новости", открили стручњаци Завичајног музеја Жупе из Александровца. Подсетили су да је "нова богиња" шеста из праисторијског периода откривена на овом жупском археолошком локалитету: једна, готово потпуно очувана пронађена је, такође, прошле године, а још четири - пре више од пола века.

Фото: С. Бабовић

- Са фрагментима веће фигуре, коју смо презентовали јавности прошлог лета, нашли смо и пар руку и ногу и фрагменте постоља друге фигуре, и она је можда чак и лепше декорисана - каже за "Новости" археолог Сања Црнобрња Красић, која је пронашла фигурине.

- Делује да је женског пола, здепастија је и има нежније, обликованије руке и ноге. Будући да су фрагменти ове две фигуре били измешани, претпостављамо да су заједно стајале изложене у тој праисторијској кући и да су заједно и пале. Прва пронађена богиња имала је практично све делове, осим једне ноге, извесно је и њено датовање од 5500. до 4750. године пре нове ере, засад знамо да припада косовској варијанти винчанске културе у погледу уметничке обраде и декорације

Када је конзерваторка из Београда, Весна Рогић, са колегама из Жупе, обавила механичко чишћење и уклањање земље, недвомислено је утврђено да је реч о новој фигурини. Министарство културе са 1,6 милиона динара финансираће наставак археолошких истраживања целог локалитета, а конзервација пронађених богиња требало би да буде довршена у новембру и јавности представљена 27. јануара, када Завичајни музеј обележава 30 година постојања.

Фото: С. Бабовић

- У предстојећим истраживањима проширићемо ров и очекујемо да осим што ћемо употпунити сазнања о првој богињи, добити и драгоцене информације о комплетном контексту локалитета, али и о функцији фигура - објашњава Сања Црнобрња Красић.

НАДАЈУ СЕ НОВИМ ОТКРИЋИМА

НА локалитету Витковачко поље, око четири километра од Александровца, које се тренутно простире на 120 хектара, прошле године су пронађени и монументални жрвањ за млевење жита, као и остатак пећи састављене од две поднице и 20 центиметара савијене поломљене керамике која је служила као термичка тампон-зона. Нова открића на територији села Витково и Венчац очекују се у оквиру првих озбиљних систематских истраживања, уколико то дозволи епидемиолошка ситуација.

На локалитету Витковачко поље давне 1969, нађене су сада већ славне антропоморфне скулптуре "лејди оф Александровац" (Миладија), "венус де Жупа" (Ружица), "мадам де Витково"(Гроздана), као и венера - "мадам де Венчац". Оне су 1991. биле део Светске изложбе музеја "Тера Амата" у Ници, а представљене су и у репрезентативним музејима у Енглеској и Данској. Откриће венере прошлог августа, добило је изузетан одјек у стручној јавности, а са проналаском делова друге фигурине, Витковачко поље оправдано се враћа у фокус научника, који се баве проучавање праисторије.

Завичајни музеј Жупе би до краја јула требало да добије и статус установе заштите археолошког и историјског наслеђа, запослена су и два кустоса. Министарство културе одобрило је пет милиона, а Општина ће са милион динара финансирати комплетне нове сталне поставке музеја и преуређење ентеријера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

Piši Ćirilicom

14.07.2020. 20:59

@Lala - Бато конташ ли да је ово битније од ћовида 19 јер ћовид 19 је превара као и наша историја исто... Ћовид 19 ће прекрити ово велико откриће, као многе друге битне ствари... Не бој се и остај здраво!

Andromeda

14.07.2020. 10:36

Pratim vesti o istrazivanju lokaliteta kod Aleksandrovca. Vest me bas obradovala. Iscekujemo nove novosti i radujemo se mogucnosti da u skorijoj buducnosti obidjemo sa porodicom jos jedno blago nase zemlje. Sa srecom u daljem istrazivanju.

Dunavska kultura

15.07.2020. 11:32

@Andromeda - Čekamo da se i u Vinči nađe hrvatska Šahovnica ili Pleter a sigurno neće da se nađe ni 4C ni Dvoglavi orao jer ih je stvorilo Rimsko carstvo oko 4veka a Srbi to samo preuzeli posle od Vizantije sa pravoslavljem nakon šta se odvojili od braće i Pape i njoj prodali veru za večeru pa ih Bog kazni sa 500g ropstva...Net.hr OD NEOLITA DO DANAŠNJE ŠAHOVNICE! https://croativ.net/od-neolita-do-danasnje-sahovnice-10832/ Hrt.hr U Vučedolu pronađeni ostaci najstarije šahovnice oko 5000g. https://magazin.hrt.hr/462297/u-vucedolu-pronaeni-ostaci-najstarije-sahovnice

Milos

13.08.2020. 13:32

@Dunavska kultura - Pa i Hrvati su Srbi, jedno od Srpskih plemena sto jasno govori i najstarija pisana istorija Cheha Danilisova Hronika, gde govoreci o svom poreklu jasno kaze: "Srbi imaju svoju zemlju Hrvatsku iz koje je dosao covek pi imenu Cheh i zsvladao narodom ovde koje onda nazvase Chesima". Citajte gdine knjigu Kraljevstvo Slovena od "vaseg" katilika i Dubrovcanina Marva Orbinija pa ce vam biti jasno da su Hrvati samo jedno od Srpskih plemena.

Goran

14.07.2020. 18:04

То још једном потврђује да је Српсак историјска школа на челу са Јованом Илићем Деретићем потпуно у праву. Читајте њихове књиге.

Miro

14.07.2020. 19:24

Још један од хиљаду доказа да су Срби најстарији народи Европе и да то више нико не мпоже да оповргне. Биће још копрцања "ново компонованих нација" али то је све само пролазна етапа, коју ће време да избрише. Хришћанство и мухамедантво су нове религије, које су настале скоро јуче. Пре хишћанства Срби су веровали у Бога али на неки другојачији начих, који је био поврзанији са природник циклусима, који поризилазе из вечне ротације Земље око њене централне осе и њено вечно кружење у просторум око Сунца. То су реалности, све остали је плод људске маштге.

ZAvram

15.07.2020. 00:22

Не могу да поверујем како људи, у време ове пошасти, и страха, који готово сви осећамо, нису пожелели да прочитају нешто лепо, попут ове репортаже. Посетите градић Александровац, винородну Жупу, Завичајни музеј, па вам археолошка открића на Витковачком пољу неће бити досадна за читање. Људи моји, зар вам ове богиње не сведоче у прилог чињеници како су прастаре цивилизације поштовале жену, мајку, како су градиле култ о њој? А није било ни једне НВО...

21VEK

15.07.2020. 11:35

Šta radi Hrvatski pleter na Tutankamonovom nožu o čemu se i dalje ćuti a zamislite samo da je namesto njega 4C i kakvo bi to ludilo bilo po baš svim srpskim medijima: Take a look at King Tutankhamun's dagger that he was buried with. When zooming in it clearly shows our Hrvatske pleter... hr-hr.facebook.com/photo.php?fbid=10158216768428713&set=p.10158216768428713&type=3&theater Šta radi Hrvatska šahovnica na drevnoj narukvici egipatskog Boga Horusa: Bracelet with the Eye of Horus. Museum: The Egyptian Museum, Cairo... www.alamy.com/bracelet-with-the-eye-of-horus-museum-the-egyptian-museum-cairo-image212344661.html