ДЕСЕТКАМА ДО ЗВАЊА ЛЕКАРА: Вукан из Косовске Митровице завршио медицину са највишом оценом два месеца пре рока

Драгана Зечевић

недеља, 12. 07. 2020. у 07:00

ДЕСЕТКАМА ДО ЗВАЊА ЛЕКАРА: Вукан из Косовске Митровице завршио медицину са највишом оценом два месеца пре рока

Приватна архива

ЈОШ од основне и кроз средњу школу највише сам волео природне науке, биологију и математику. Схватио сам да је медицина идеална комбинација те две науке, биологије и логичког размишљања

И то што сам у породици био окружен лекарима је свакако утицало на мој избор, али ме, пре свега, привукла хуманост овог позива и жеља да помогнем у очувању здравља нашег народа и унапређењу здравственог система Србије.

Овим речима Вукан Ивановић (24), из Косовске Митровице, описује разлоге због којих се одлучио за студије медицине на Медицинском факултету у Београду, на којем је протеклог месеца дипломирао са десетком - што му је био и просек оцена.

И док на логично питање зашто је студије уписао у Београду а не у родном граду, одговара да је пресудила жеља да се осамостали, објашњава да је од почетка схватио озбиљност и захтевност студија којима се посветио.

Приватна архива

Вукан са сестром Даницом и родитељима

- Поред концепта рада на факултету, посебно су ми се допале вежбе и то је још више будило жељу у мени да дам максимум - прича скромно Вукан, који је студирао од октобра 2014. до јуна 2020. и дипломирао два месеца пре предвиђених шест година студија.

ОДГОВОРНОСТ И ПОМОЋ

НА питање како се током студија осећао будући да је син познатих лекара из Косовске Митровице, др Милана и Јованке Ивановић, Вукан одговара да је у том смислу осећао додатни притисак, али да је истовремено осећао олакшање јер је имао коме да се обрати за помоћ и појашњење поготово из области у којима раде чланови његове уже породице, дерматологије, анестезиологије, пулмологије, неурологије, епидемиологије...

Вукан посебно истиче и два научноистраживачка рада која је током студија објавио у страним часописима, чиме се, како каже, мало ко од студената може похвалити.

Као што се посветио факултету, сматра да ће далеко више морати да се посвети будућим обавезама лекара и каже да су му због досадашњег успеха помешана осећања.

- С једне стране сам срећан и поносан, лакнуло ми је што је готово, а с друге стране, схватам да је то крај почетка и да ће изазови бити све тежи и већи - додаје наш саговорник.

Већ у октобру планира да упише докторске студије, док га од септембра очекује стаж на Клиници за неурологију, где са својим ментором сарађује на пројекту за испитивање болести нерава и мишића. Испитивање ће, како појашњава, трајати ограничено.

Следећег јуна, захваљујући мери Владе Србије о запошљавању сто најбољих дипломаца на свим медицинским факултетима у земљи, очекује да добије посао и жељену специјализацију.

- Мислим да је тај програм запошљавања изузетно добар за опстанак наших кадрова у земљи - подвлачи др Вукан Ивановић, који ће се највероватније посветити неурологији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)