ЈЕДРИЛИЦЕ НАД ВАЉЕВОМ ПОСЛЕ 25 ЛЕТА: На аеродрому у Дивцима обновљена обука за будуће ваздухопловце

Б. ПУЗОВИЋ

23. 10. 2021. у 14:00

ПОСЛЕ четврт века паузе, на аеродрому у Дивцима код Ваљева, шесторо будућих пилота је завршило обуку за управљање једрилицом и успешно обавило свој први самостални лет!

ЈЕДРИЛИЦЕ НАД ВАЉЕВОМ ПОСЛЕ 25 ЛЕТА: На аеродрому у Дивцима обновљена обука за будуће ваздухопловце

Фото Д. Голоскоковић

Уз честитке и шампањац - по старом, али неписаном правилу ваздухопловаца широм света - по слетању су сви од инструктора симболично добили ударац ногом у задњицу!

Теоријску и практичну обуку младих пилота обавили су искусни чланови Аеро-клуба "Ваљево", а инструктажа је део пројекта "Буђење ваздухопловног једриличарства у Србији", који клуб из града на Колубари реализује у сарадњи са Министарством одбране.

Циљ је да се оспособе нови, те подигне ниво квалитета постојећих пилота и, уз још већу безбедност летења, допринесе оживљавању ваздухопловног једриличарства као спорта и корака ка модерном летењу.

- За курс је владало неочекивано велико интересовање, пријавило се 116, на разговор дошло 43, а могло је да буде примљено само шесторо кандидата - каже Оливера Кнежевић, председница Аеро-клуба "Ваљево". - Желимо да обучимо младе који ће постати војни, саобраћајни или спортски пилоти, а планирали смо да ишколујемо и оне који желе да се даље усавршавају као инструктори. Такви кадрови су веома потребни да би клубови наставили са радом, али и да ваздухопловно једриличарство не изумре. Оспособљавањем једрилице "бланик Л 13", регистрацијом школе једриличарства, те бројним подмлатком, постајемо озбиљна ваздухопловна организација, која намерава да оспособи и авион за шлеповање једрилица, али и развој падобранства.

Фото АК "Ваљево"

Бесплатна обука коју је омогућило Министарство одбране је, дакле, небо изнад Ваљева - после четврт века - испунила једрилицама које су бешумно јездиле сводом, на задовољство икусног инструктора Предрага Милошевића који сматра да је ово најбоља основа за будуће пилоте у цивилном, спортском или војном ваздухопловству.

- Летење је изузетно искуство, а једриличарство предиван спорт и планирам да наставим обуке до стицања дозволе саобраћајног пилота - каже Милица Живковић, студенткиња Саобраћајног факултета у Београду, док њен колега Сергеј Срећковић верује да ће му вештина управљања једрилицом помоћи током студирања, а и касније у послу.

Фото АК "Ваљево"

ПЛАНОВИ

У ТОКУ су припреме за изградњу бетонске писте и пратећих објеката, како би аеродром у Дивцима могао да се користи и у комерцијалне сврхе. Иначе, Аеро-клуб у Ваљеву је основан још 1. јануара 1933, али је током Другог светског рата престао да ради. Тек 1947, основано је спортско-ваздухопловно друштво "Сретен Дудић".

Фото АК "Ваљево"

ИДЕАЛНА ЛОКАЦИЈА

АЕРОДРОМ у Дивцима, на 12 километара од Ваљева, уз пругу Београд-Бар и магистрални пут, има писту дугачку око 1.200, а широку 50 метара. Користи се за обуку и летење спортских пилота, једриличара, падобранаца, моторних змајева и параглајдериста.

Пилотска академија из Вршца га је препоручивала и користила за слетање на маршрутним летовима студената редовних класа некадашњег ЈАТ, а почетком седме деценије прошлог века овај аеродром је био домаћин великог аеро-митинга који је приредила тадашња ЈНА, чије су инжењерске јединице десетак година касније реконструисале писту.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)