НАЈВРЕДНИЈА АУТОХТОНА ДИВЉАЧ СРБИЈЕ: Наши ловци представили се на светској изложби трофеја у Будимпешти (ФОТО)

Љ. П.

27. 09. 2021. у 18:14

НА светској изложи трофеја „One with Nature” у Будимпешти, Србија је представила дугу и богату ловну традицију.

НАЈВРЕДНИЈА АУТОХТОНА ДИВЉАЧ СРБИЈЕ: Наши ловци представили се на светској изложби трофеја у Будимпешти (ФОТО)

Фото: ЈП Војводинашуме

У павиљону наше земље, на 400 метара квадратних, представљено је 70 дермопрепарата у животној форми, а најбројнији су дермопрепарати јелена и вука, затим срнећа дивљач, дивкозе, дивља свиња, као и предатори, као што су лисица, дивља мачка и шакал. Ово је, према речима Роланда Кокаиа, директора ЈП „Војводинашуме“ прво учешће Србије на некој од светских изложби, а за наступ се спремало више од пола године.

- Жеља нам је била да на светској изложби прикажемо највредније трофеје аутохтоних врста крупне дивљачи из Србије, трофеје предатора и трофеје крупних звери Србије – казао је Кокаи. - На штанду Србије су присутни сви корисници ловишта Србије, највећи број трофеја су изложили ЈП „Војводинашуме“ и ЈП „Србијашуме“, затим ловачки савези Војводине, Ловачки савез Србије, као и национални паркови Србије.

За светску изложбу, према речима Кокаиа, припремили су више од 100 трофеја јелена. Од четири изложена екотипа јелена три су равничарска екотипа (ритски јелен „Посавац“, „Пешчарац“) један високо планински екотип (јелен „Планинац“ из источне Србије), затим 200 трофеја срндаћа из војвођанских равница и брдски срндаћа Шумадије и из долине Велике Мораве, више од 150 капиталних примерака кљова вепрова из храстових шума Срема, затим вископланински вепрови источне Србије и вепрови брдско-планински из Западне Србије, као и више од 70 трофеја балканске дивокозе.

ПРОМОЦИЈА

СРБИЈА, како истиче директор „Војводинашума“, има дугу и богату ловну традицију и користи сваку прилику да одржава корак са најразвијенијим земљама Европе у области ловства и ловне привреде и да стиче нова искуства и знања у области животне средине и одрживог управљања фондовима дивљачи и очувању њихових станишта.

- Промоција ловног туризма Србије у земљи, а нарочито у иностранству је од суштинске важности за раст и развој ловства и ловне привреде Србије – казао је Кокаи.

- Такође смо поносни на изложене трофеје више од 150 лобања лисице, шакала, јазаваца и дивље мачке, а свакако колекција трофеје вука је веома импозантна, јер Србија у односу на површину има највећу популацију вукова у Европи – предочио је Кокаи. - Концепт наступа и представљање ловства и ловне привреде Србије се не своди само на пуко излагање трофеја, већ смо желели да визуелним изгледом штанда у тродимензиналном рељефном приказу, кроз територијалну дистрибуцију крупне и ситне дивљачи, предатора и крупних звери, прикажемо богатство бидивирзитета ловне фауне у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)