ПРОЈА НАС ХРАНИЛА И БРАНИЛА: У Ратини код Краљева одржана традиционална кулинарска смотра (ФОТО)

Г. ЋИРОВИЋ

18. 09. 2021. у 20:50

ПОД слоганом “Лепша наша проја него туђа погача, проја нас је хранила и бранила”, у поморавском селу Ратина надомак Краљева одржана је традиционална, 14. по реду кулинарска манифестација - „Пројада“.

ПРОЈА НАС ХРАНИЛА И БРАНИЛА: У Ратини код Краљева одржана традиционална кулинарска смотра (ФОТО)

Фото: Г. Шљивић

Иако у нешто промењеном формату у односу на претходна издања због епидемиолошких мера и прописа, овогодишња „Пројада“, такмичење у припремању проје и осталих ђаконија од кукурузног брашна, окупила је двадесетак такмичара.

- Многе смо морали да одбијемо како бисмо испоштовали све епидемиолошке мере. Живеће ова манифестација још дуго, тако да ће бити прилике да на некој од наредних угостимо све оне који желе да овде демонстрирају своје кулинарске вештине – каже Драган Стевановић, председик овдашње Месне заједнице.

На украшеним штандовима чланови стручног жирија, као и бројни посетиоци, радозналци, „дегустатори“ и кибицери, могли су да пробају разне специјалитете прекаљених домаћица, домаћина и кувара-аматера који су се надметали у припремању традиционалне проје, пројаре, качамака и старих народних јела.

- Традиционална проја се прави од кукурузног брашна воде и соли. Пројара је, како кажу, господскија проја умешена са киселом водом, маслацем, сиром, кајмаком или чварцима – појашњавају кулинарску „процедуру“ чланице Удружења жена „Сачувајмо традицију“ из оближњег села Самаила које по други пут учествују на овој смотри.

Овогодишња „Пројада“ зачињена је и богатим културно-уметничким програмом у оквиру, такође традиционалне, Смотре дечјег народног стваралаштва на којој је наступило више од 160 малишана из укупно 11 Културно-уметничких друштава и фолклорних ансамбала из свих крајева Рашког округа.

ЕХ, ДА СУ МРЧАЈЕВЦИ МАЛО БЛИЖЕ

ИСТОВРЕМЕНО са „Пројадом“, у селу Мрчајевци код Чачка, удаљеним око тридесет ликометара, одржава се традиционална „Купусијада“, па су посетиоци смотре у Ратини прокоментарисали да „не би било лоше да се те две манифестације на неки начин споје“.

- Ех, да су Мрчајевци мало ближе… Нема доброг купуса без праве, домаће проје – готово са сетом у гласу коментарисао је један дегустатор ђаконија од кукурузног брашна.

Овом приликом положени су и венци на споменик мештанима Ратине и војницима Црвене армије настрадалим у борбама за ослобођење овог села у Другом светском рату, као и на спомен-обележје мештанину Ивици Буцку Драгањцу погинулом у рату на Космету 1999. године.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)