СВЕТИЊА СЛАВИ 950 ГОДИНА: Најављене свечаности поводом јубилеја манастира Прохор Пчињски

Д. РИСТИЋ

08. 06. 2021. у 11:05

ЦЕНТРАЛНА прослава поводом 950 година постојања манастира Свети Прохор Пчињски одржаће се у овој светињи у недељу, 13. јуна, уз присуство патријарха српског Порфирија.

СВЕТИЊА СЛАВИ 950  ГОДИНА: Најављене свечаности поводом јубилеја манастира Прохор Пчињски

Фото Д. Ристић

Обележавању великог јубилеја претходиће, дан раније, Међународна конференција "Црква пред изазовима савременог света".

Свечаност ће у недељу отпочети Саборном архијерејском литургијом, коју ће служити Његова светост са архијерејима СПЦ. Потом ће се одржати свечана академија, на којој ће говорити академик др Славенко Терзић. У наставку је планиран културно-уметнички програм који је припремио вероучитељ Стеван Милошевић.

- Програмом желимо да представимо културну баштину народа овог краја кроз песму и игру, а наступаће многобројна културно-уметничка друштва из Врања, Владичиног Хана, Бујановца, Раковца и Куманова. Наступиће и хорови врањске гимназије и Музичке школе "Стеван Мокрањац", сестринство манастира Свети Стефан и Свети Пантелејмон, као и извођачи народне музике Чеда Марковић, група "Извор" и Бранимир Стошић Каце - рекао је Милошевић.

Домаћини Владика Пахомије и Стеван Милошевић, Фото Д. Ристић

Епископ врањски Пахомије казао је да је прослава великог јубилеја манастира Прохор Пчињски требало да буде одржана прошле године, али је због пандемије ковида 19 одложена. Но, и поред одлагања, добар део планираних активности је већ одржан, попут Међународног научног скупа "Преподобни Прохор Пчињски - 950 година у српском народу", Међународног монашког симпозијума, изложбе о културном наслеђу манастира, а у оквиру издавачке делатности Епархије врањске објављено је више издања.

ПОКРОВИТЕЉ ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ

ПОКРОВИТЕЉ прославе јубилеја манастира Прохор Пчињски је председник Александар Вучић.

- Централном прославом биће заокружено обележавање овог значајног јубилеја, а после ње биће организоване и манифестације поводом 700 година од упокојења Светог краља Милутина, ктитора манастира Прохор Пчињски - казао је владика Пахомије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)