У АМЕРИЦИ ЈЕ СРБИЈА САДА - ДОБРА ВЕСТ: Марко Ђурић о Вашингтонском споразуму и лобирању у конгресу

В.Н.

24. 05. 2021. у 10:00

НОВА администрација Сједињених Америчких Држава прихвата обавезе из Вашингтонског споразума који је закључен током мандата бившег председника Доналда Трампа.

У АМЕРИЦИ ЈЕ СРБИЈА САДА - ДОБРА ВЕСТ: Марко Ђурић о Вашингтонском споразуму и лобирању у конгресу

Фото Танјуг

То је за нас добра вест, јер у том споразуму постоји читав низ елемената везан за нашу инфраструктуру, економију, заштиту наше цркве, између осталог и пресуде везане за манастир Дечани које треба да се примењују.

Амбасадор у САД Марко Ђурић, гостујући на ТВ Прва, истакао је да Србија суштински деценијама није била присутна у Америци у мери у којој је било потребно:

- Време је да се то промени. Последњих неколико месеци имали смо врло интензивне контакте и већ 25 састанака са члановима Конгреса и то у периоду пандемије.

Према његовим речима, држава се до 1991. године на организован начин бавила дијаспором, а сада смо у фази када из пепела то градимо из почетка. У САД постоји значајна српска заједница присутна у различитим браншама, имамо високопозициониране људе, а ради се и на изградњи дигиталне платформе за повезивање српске дијаспоре у САД.

КРИТИКЕ ДОБРЕ ЗА СТРАНКУ

ЂУРИЋ је истакао да су тензије у СНС добра ствар, као и да би несумњиво поднео оставку да је на месту министра одбране Небојше Стефановића.

- Колико год то била тешка и непријатна ствар, добра вест је да имамо коначно у Србији владајућу политичку странку која је у стању да док је на власти темељно сагледава, анализира, критикује и контролише рад својих највиших функционера.

Амбасадор је рекао и да је више пута видео да се Србија помиње у америчким мејнстрим медијима у ударним вестима, нарочито у недељама када смо одскочили по броју вакцинисаних, и да је сада наша земља у САД "преовлађујуће добра вест". То је и због чињенице да смо за седам година направили економску трансформацију и привукли највише инвеститора у региону.

На питање да ли ће притисци на Србију да се појачају, наш амбасадор је одговорио да има утисак да Америка снажно подржава улогу ЕУ у дијалогу између Београда и Приштине и да ће подржати рад Лајчака. Додаје да су САД заинтересоване да се дијалог са Приштином настави, истичући да је Блинкен јавно позвао Куртија да се понаша на конструктиван начин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)