ТАЧИ ОЧАЈНИЧКИ ХОЋЕ НА СЛОБОДУ: Сковао је план, тражи да га брани адвокат Анте Готовине

Танјуг

21. 05. 2021. у 19:01

БИВШИ председник тзв. Косова и један од команданата терористичке ОВК Хашим Тачи затражио је од Специјализованих већа за Косово у Хагу да му за браниоца именује америчког адвоката Грега Кихоа уместо Дејвида Хупера, објављено је данас на сајту те институције.

ТАЧИ ОЧАЈНИЧКИ ХОЋЕ НА СЛОБОДУ: Сковао је план, тражи да га брани адвокат Анте Готовине

Фото: AP Photo/Visar Kryeziu/AP Photo/HINA

Кихо је пред Хашким трибуналом био један од бранилаца хрватског генерала Анта Готовине, који је ослобођен кривице за злочине над Србима током операције Олуја 1995. године.

Тачијев захтев мора да одобри секретаријат суда.

На статусној конференцији у случају Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија одржаној у среду, Тачија је заступао члан тима његове одбране Ришар Проспер.

Тачи и остали су ухапшени почетком новембра 2020. године и од тада су у Хагу у притвору.

Он је претходно поднео оставку на функцију председника и предао се хашком суду.

Сва четворица некадашњих шефова ОВК су оптужена за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине у 40 места у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, а за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Чахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима. Жртве су махом били Срби, али и Албанци нелојални ОВК.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према разлицитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)