НАТО СЕ ПОЗВАО НА РЕЗОЛУЦИЈУ 1244: Албанци не могу на север КиМ без дозволе КФОР-а!

Novosti online

21. 05. 2021. у 16:47

ЗВАНИЧНИК НАТО из Брисела рекао је да тзв. "Косовске безбедносне снаге" не могу да иде на север КиМ без претходног одобрења команданта КФОР-а.

НАТО СЕ ПОЗВАО НА РЕЗОЛУЦИЈУ 1244: Албанци не могу на север КиМ без дозволе КФОР-а!

Фото АП

Како је званичник НАТО потврдио за тај медиј, Алијанса сматра преписку, између тадашњег самозваног премијера лажне државе "Косово" Хашима Тачија и бившег генералног секретара НАТО Андерса Фога Расмусена, споразумом.

- Према бриселском споразуму из 2013. године, КБС не може да се креће северним делом Косова (и Метохије) без претходног одобрења команданта КФОР-а. За НАТО је 'Бриселски споразум 2013' размена писама између бившег генералног секретара НАТО-а Андреаса Фога Расмусена и Хашима Тачија - објаснио је званичник.

Он је подсетио на недавни састанак генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга и самозваног премијера лажне државе "Косово" Аљбина Куртија.

- Током недавне посете господина Куртија, генерални секретар НАТО Столтенберг нагласио је да је посвећеност НАТО стабилности на читавом Западном Балкану непоколебљива. Поновио је да је Мисија КФОР, коју предводи НАТО, усредсређена на свакодневну примену свог мандата који проистиче из Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, наиме да се обезбеди безбедно окружење и слобода кретања за све заједнице на Косову (и Метохији) - наводи се даље у одговору званичника.

Званичник НАТО је нагласио и да је Столтенберг јасно изразио подршку процесу дијалога између Београда и Приштине и да је дијалог једини начин за проналажење политичког решења.

- Господин Столтенберг је такође нагласио континуирану подршку НАТО напорима за обнављање разговора између Београда и Приштине - укључујући и кроз процес који олакшава ЕУ - и нагласио је да дијалог остаје једини начин за постизање трајног политичког решења на Западном Балкану - поручио је званичник НАТО-а.

Актуелни самозвани премијер лажне државе "Косово" Аљбин Курти је јуче рекао да је преписка Тачија и Расмусена у вези са операцијом КБС на северу Косова послата Тужилаштву и да ће тај споразум променити, јер га сматра штетним.

(Косово онлајн)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)