ДАРИВАЊЕ ОРГАНА - НЕУСТАВНО: Одлука Уставног суда о контроверзним законима који предвиђају донорство ткива

В. Н.

21. 05. 2021. у 07:40

УСТАВНИ суд Србије утврдио је да све одредбе члана 23. Закона о пресађивању људских органа нису у сагласности са Уставом.

ДАРИВАЊЕ ОРГАНА - НЕУСТАВНО: Одлука Уставног суда о контроверзним законима који предвиђају донорство ткива

Фото: М. Анђела

Супротни највишем правном акту су услови за даривање људских органа умрлог лица, што је и у фази јавне расправе изазивало контроверзе.

Највиша судска инстанца у држави утврдила је да су неуставне и све одредбе члана 28. Закона о људским ћелијама и ткивима, које прописују услове за даривање ткива. У оба случаја Уставни суд је одложио објављивање ове одлуке у "Службеном гласнику" за шест месеци од дана њиховог доношења.

У спорном члану 23. Закона о пресађивању људских органа се, поред осталог, наводи да се људски органи са умрлог лица могу узети ради пресађивања "уколико се пунолетни пословно способан давалац пре смрти томе није усмено или у писменом облику за живота противио, односно ако се томе у тренутку смрти није изричито успротивио родитељ, супружник или пунолетно дете умрлог".

Неуставни члан 28. Закона о људским ћелијама прописује да се ткива са умрлог лица "могу узети ради примене уколико се пунолетни давалац пре смрти томе није усмено или у писменом облику за живота противио, односно ако се у тренутку смрти томе нису успротивили најближи чланови породице".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РОДИЛА СИНА ОД 7,328 КИЛОГРАМА: Беба је превремена - нису смели да пусте јуначину да још расте (ФОТО)