МИЛОШ ЗЕМАН СНАЖНО УЗ СРБИЈУ: Рекао сам Вучићу да не подлеже притисцима око Косова и Метохије, наше земље нису колонија ЕУ

Танјуг

20. 05. 2021. у 19:14

ПРЕДСЕДНИК Чешке Милош Земан у интервјуу након посете председника Србије Александра Вучића овој земљи, каже да се Србији због НАТО бомбардовања извинио лично, али и као председник државе и додаје да је то бомбардовање било незаконито.

МИЛОШ ЗЕМАН СНАЖНО УЗ СРБИЈУ: Рекао сам Вучићу да не подлеже притисцима око Косова и Метохије, наше земље нису колонија ЕУ

Фото: Н. Фифић/Депоситпхотос

Када је реч о инсистирању Србије на заштити њених државних и националних интереса у решавању косовског проблема, каже да је његов савет председнику Вучићу био да не подлеже било каквим притисцима, са било које стране, као и да настоји да одржи добре односе са свим значајним партнерима.

Фото: АП

Препоручио му је, каже, да Србија и у преговорима са ЕУ око придруживања наступа самопоуздано, а не са сервилношћу.

- Моје извињење Србији је извињење председника Републике за бомбардовање које се одиграло без сагласности СБ УН, па у том смислу је и било незаконито - рекао је Земан одговарајући на питање да ли је његово извињење било лично, како га је оценио чешки министар спољних послова.

Упитан како је тај његов гест прошао у политичким круговима у Чешкој, Земан каже да је и то већим делом примљено са симпатијама, док код опозиционих странака није прошло најбоље.

- Рекао сам да је то било извињење у моје име, пошто сам тада ја био председник Републике и дао сам сагласност за бомбардовање - каже Земан и напомиње да је, ипак, задатак опозиције да критикује и председника државе и парламента.

Земан је поручио, како је рекао, поносном српском народу да никада не подлегне застрашивању, са било које стране, као и да се увек понаша поносно.

Председник Чешке Земан који је раније изјавили да је била грешка то што је Чешка признала независност тзв. Косова и да ће тражити да се размотри могућност повлачења признања на питање  да ли даље мисли и верује ли да је компромис могућ, каже да је тада тзв. косовска администрација била предвођена председником ( Хашимом Тачијем) оптуженим за злочине, који се мора суочити са оптужницом у Хагу.

Додаје, да не верује ниједном председнику који је оптужен за такве злочине.

- Иако би требало да дође до дијалога између представника две стране, свакако на челу не би требало да стоји човек попут Хашима Тачија - додао је Земан.

На констатацију да је ЕУ у расправи о Западном Балкану показала извесну дозу самокритичостиности када је реч о ангажману и мотивисању земаља ЗБ за пријем у ЕУ и питање да ли он очекује неке конкретне промене по том питању и где их види, каже да га је председник Вучић обавестио да се воде разговори о приступању Србије ЕУ и да су већ и затворена одређена преговарачка поглавља.

- Ја бих само препоручио да Србија у тим преговорима наступа самопоуздано, а не са сервилношћу. Осим тога, ЕУ има одређених приговора везано и за Пољску или Мађарску, али ми нисмо колонија и треба да наступамо самопоуздано - поручио је председник Чешке.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)